Дали датата на предстоящите избори ще бъде 28 март, или 15 април - няма толкова голямо значение, това са малко повече от две седмици. Голямата тема е дали политическите партии са си свършили работата, за да подготвят предизборните си кампании в условията на пандемия, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Антоанета Христова.

Според нея много трудно може да се прогнозира каква ще бъде динамиката на заболяването след два или три месеца.

„При всяко положение предизборните кампании ще бъдат в условия на ограничение на контакта между избирателите и партиите, както и ограничение на възможностите за убеждаване от страна политическите партии“, каза проф. Христова.

По думите ѝ политическите партии ще се насочат към социалните мрежи, особено тези, чиито таргет е по-младата аудитория.

„Има партии обаче, чиито избиратели са предимно възрастни хора, които трудно могат да използват социалните мрежи. За тях остават електронните медии – телевизиите и радиото. А там знаем, че времето, което се разпределя за различните политически лидери, е ограничено“, допълва тя.

Проф. Христова предполага, че за хората, които в деня на изборите ще бъдат под карантина, ще бъдат изготвени подвижни секции.
„Много е важно наблюдателите, които са от съответните партии в тези секции, да бъдат ваксинирани, за да няма риск, свързан със самите тях“, коментира тя.