Поведението, което демонстрира досега Румен Радев, е безотговорно и недостойно за поста, който заема, и генералския му чин. Това се посочва в декларация на СДС относно идеите за дата за провеждане на изборите тази година.

В нея те изброяват общо 6 точки.

Според тях Радев показвал липса на държавническо поведение с постоянното колебание и промяна на мнението си относно датата на изборите. "Ясно е, че се стреми да избере дата в угода на партии и организации, свързани с протестите, за да имат повече време за структуриране и агитация", изтъкват от синята партия.

Напомнят твърдението му, че всеки ден управление на ГЕРБ е пагубен за България  и настоявал за незабавна оставка, а сега отдалечава датата. Това според седесарите показвало, че целта му е била да управлява в своя полза и изгода, чрез служебно правителство.

"Деградирането на президентската институция достигна своята кулминация с нежеланието му близо година да свика КСНС за коронакризата, където да се изработи консенсусна национална политика, а не да се използва тежката ситуация за политически дивиденти и подриване на авторитета на отделни държавни институции", посочват още от СДС.

Призовават го да спази традицията на предшествениците си и да потърси мнението и на политическите сили, като проведе консултации с тях. "Да, той не е задължен да го прави, но все пак България е парламентарна, а не президентска република", напомнят от синята партия.

От СДС изтъкват още, че Радев се опитвал да използва здравни аргументи, които не могат да бъдат категорични. Какви гаранции има, че през април пандемията ще бъде с по-малка сила, отколкото на 28-ми март?, питат те.

"Като оставаме с уважение към президентската институция и конституционното право на президента да определя датата на изборите смятаме, че той е длъжен да прави това максимално аргументирано и прозрачно", посочват те и добавят: "Следващият президент не трябва да бъде случайна, конюнктурна фигура, а изграден държавник, за когото интересът на България да е над неговия собствен".