Всеки има правото на своята субективна гледна точка, аз се опитвам да погледна над разнообразието на субективи. Виждам две неща, които характеризират целия протест. Той е дълбоко разделен по много линии. Това заяви политическия психолог проф. Антоанета Христова в телевизионно интервю.

По думите ѝ разделението е между тези, които са на улицата и тези които протестират. Втората линия е между самите лидери и самите организатори вътре в протеста. Те изповядват различни лични интереси. На трето място – огромен конфликт между външните фактори, които влияят.

"Никога не трябва да забравяме, че има битка между Европа, САЩ и Русия. А всичко, което се случва в последните 2 години е част от огромна хибридна война, която става на територията на Балканите", посочи тя.

Според нея правилното, което трябва да се случи, но все още няма индикации е да има редовни избори, за да може всички играчи да излязат пред избирателите, за да бъдат видени и оценени.

По думите й трябва да не се даде шанс при служебно правителство да излязат на преден план играчите, които са повлияни от други фактори.

"Забележете тишината на всички други, които не са на улицата, на гражданите, които осъзнават всички фактори и които осъзнават, че след тези искания може да бъде по-лошо. Лидерите на протеста внушават на хората в улицата, че влизането в диалог е социално неприемливо. Напротив", коментира проф. Христова.

Според нея половината от хората са готови на диалог, другите не са.

"Кои са правилните ходове на правителството - да имат силата и да са готови на диалог и да търсят онази група хора, които са готови на него.

Кабинетът трябва да покаже, че има стратегическа визия за бъдещето на държавата. Има и друго решение - искрено и ясно говорене защо се е получил съответният проблем. Искреното говорене е говоренето на 2020 година", завърши експертката.