Около 187 хил. души са посетили миналата година Перперикон, а това е основателна причина държавата да инвестира в археологическия обект. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров, който представи някои от находките, открити при разкопките през това лято.
Уникален печат на византийския император Андроник II Палеолог (1282 - 1321) е бил открит в имение в околностите на Перперикон, съобщи проф. Овчаров. Това е вторият печат на императора, открит в България и десети в света. С подобни уникални печати са били скрепявани важните документи и те са своеобразни визитни картички на Средновековието, уточни той.
Освен това са били открити четири сребърни пръстена, вероятно носени от високопоставени хора през края на ХІІ , началото на ХІV век. На единия от пръстените е изписано името Мануил. Все още не е ясно на кого е принадлежал, но археолозите имат първоначална версия, че става дума за стратега на Източните Родопи Мануил Камица, живял в края на ХІІ век.

След разкопаването на западната част на акропола на Перперикон, тя се е оформила като автентичен средновековен замък, отбеляза археологът. Разкрити са напълно шест кули, едната от които - шестстенна, е с дължина 14 метра. Кулата била от т.нар. за последна защита. Открил се е добре и дворецът на управителите на Перперикон, който бил сграда на 3-и етажа, на площ от 15-20 м. Сградата датира от първата половина на ХІV век. В архитектурата й е била използвана уникална керамика от Средна Азия, която очевидно доказвала, според Овчаров, че управителите на Перперикон не били случайно хора, а напротив - заможни и важни личности.
Разкопките ще продължат до 15 септември. /БЛИЦ