Няма как да присвояваме празника 24 май, който ние сме създали, заяви пред „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов по повод предложението 24 май да бъде Ден на българската писменост, просвета и култура. На него реагираха в Скопие.

„Обвиняваха ни, че ние сме присвоили празници. Как да присвоим нещо, което ние сме създали“, попита историкът.

Според него, ако някой нещо присвоява, това е македонската пропаганда, която много често чете текстовете както дявола чете Евангелието.

„Изявленията от македонска страна не ги разглеждам като нищо повече от една доста ефимерна пропаганда, която не се опира на нищо сериозно“, изтъкна още историкът.

Той коментира и друго твърдение от държавата Северна Македония. По думите му, ако братята Кирил и Методий нямат връзка с Първото българско царство, което съвсем не е някакво княжество, още по-малко имат връзка с държава Македония, каквато не съществува до 1991 г.

„Те (братята Кирил и Методий) живеят в едно българско пространство.

Тяхната майка Мария е българка. Нека да припомним на нашите братя от Македония, че няма славяни като такива, като абстрактна категория, а руснаци, украинци, словаци, хървати, българи, но няма славяни като славяни. Има славянски езици, но в случая става дума за българския език“, посочи проф. Павлов.