Това са фини прахови частици. Отгоре имаше една пелена, която продължава повече от 48 часа. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев по повод африканския прах, който буквално засипа Югоизточна Европа в ефира на Нова телевизия.


"Това е далечен спомен за Сахара. Най-вече през зимата се проявява,  през студеното полугодие се", уточни той.

По думите му април месец е бил най-топлият, откакто се водят метеорологични замервания.

"Прогнозите на големите метроцентрове, които имат безкрайно много данни, показват, че 2020 година се бори да е годината с най-високите температури. Но сега не съществува Ел Ниньо като през 2016, когато беше абсолютният рекорд, но въпреки всичко, ако така се запази тенденцията 2020 ще е най-топлата", прогнозира той и допълни, че това няма да е заради безкрайно високи температури, те ще са високи, но за много дълго време.

"Май месец въобще не вали. На места са 30% от нормата, на други места 10%. Вчера имаше температурни рекорди на Рожен, на Ботев, на Мургаш, в ниското - в Ботевград", посочи климатологът.

"В четвъртък и петък на дамите ще им е студено – около 20 градуса. Имаше и съобщения за максимални 18-19 градуса", прогнозира той.

Що се отнася за най-подходящото време за море, експертът отново изтъкна пандемията и падането на ограничителните мерки.

"Засега небето над Европа е просто убийствено празно, прилича на небето от 50 години на миналия век. Децата не виждат самолетчета. От юни месец трябва да паднат границите, тогава ще отпадне и 14-дневната карантина. Морето ще бъде на лице от 1 юни", заяви проф. Рачев.

"Чака ни хубаво лято, дълго лято. Само американците странят от тази прогноза. Те предвиждат нормално лято с повече валежи.", отбеляза експертът

По отношение на коронавируса, той коментира, че топлото време ще ни помогне.

"Този „сладур“ не издържа на вън, не издържа на температурата. Ултравиолетовата радиация ще убие всички вируси и бактерии", посочи той.

Проф. Рачев сподели и куриозна случка, как непрекъснато го бъркат с проф. Кантарджиев.

 "Проф. Кантарджиев го питаха много пъти на улицата какво ще е времето. А сега към мене се приближават особено възрастни жени и ме наричат проф. Кантарджиев. Аз им викам, че не съм професор. И те съжаляват", пошегува се проф. Рачев.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.