Спомняте си в неделя какво време беше. На някои места доближихме рекордите. Вчера отново имаше над 30 градуса в Южна Гърция, а в неделя в Крит са измерени температури от 37-38 градуса. Горещо е и по Егейското крайбрежие на Турция“. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

"Този пренос, който донесе и пясък от Сахара се измества на изток и днес и утре ще ни очаква по-хладно време. Утре ще имаме доста по-смутно време, но това не означава, че ще се отвори небето, но ще има превалявания", прогнозира още той.

"След това започва едно плавно повишаване на температурите до 13-14 май. Не, че няма да вали, но ще е на отделни места и слабо. Очертава се безвалежно време. Чак към 15-16 май се очаква едно бурно време с повече валежи и гръмотевични бури. Реките са пълни, защото има силно снеготопене.

Вероятността за прогнозата е 60-65% за хубаво пролетно време. По-топличко от нормалното за началото на май и сухо

Чака ни море - нашето ли ще бъде или друго ще изберем, или няма да имаме друг избор. Смешно е да се сравнява нашето море с гръцкото и турското. Нашето е уникално, тяхното също. 

Картата на Ноа за юни, юли и август показва аномалия на температурите. Нормално лято с повече валежи в западната част на България. Юни ще е по-смутно с гръмотевични бури, а през юли и август ще е хубаво и топло. 

Нашият туристически сезон е по-силен след 24 май. Малко са чуждестранните туристи, а българите са напълнили хотелите в страната, но не по морето. Вече се наблюдават първите плажуващи по южното Черноморие. 

Европа се отваря, защото заболяваемостта спада. 
 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.