Зимата почти не дойде при нас. Два пъти за по три дни имаше много ниски температури и това е, коментира климатологът проф. Георги Рачев в ефира на Нова тв. 

"До месец ще излязат окончателните данни на НАСА и ще разберем дали това е най-топлата година или ще се изравни с 2016 г., която бе 1-1.5 градуса по-топла от средностатистическото за миналия век", каза още той. 

"Голямата фабула е вторник и сряда - хората да погледнат изгрева, кървавочервен е. Това води до фьон. Тази нощ във Враца духаше типичен за зимата фьон и температурите бяха 14 градуса. В Източна България ще духне и ще се стигне до 12-14 градуса", уточни проф. Рачев. 

"Вторник и сряда ни чака сняг", категоричен бе климатологът.

"Интересно е, че средиземноморският циклон, който ще го донесе, още не е заченат. Ще стане факт в неделя", добави той.

"Очаква ни определено по-топъл февруари - между 1 и 2 градуса над нормата и отново валежи. Според НАСА, ако това стане, ще изпратим тази зима като култова зима с високи температури", уточни проф. Рачев.

Той коментира и пътуванията: "Освен Занзибар се отвориха Йордания, Египет, Малдивите... Съчетанието от липсата на ПСР с топло море... Не само на българите, но и на целия свят му се пътува".

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.