Моноклоналните антитела, повярвайте ми, са една сбъдната мечта на много поколение учени. Това е вълшебен куршум, с който може да се прицелим и да уцелим една конкретна структура. 

Това каза професор Радостина Александрова от БАН в ефира на БНТ, за обещаващото лекарството от моноклонални антитела, което влиза в битката с вируса. 

"Всички знаем колко са важни неутрализиращите тела срещу К-19, свързват се с него, блокират го, неутрализират го, пречат му да се свърже с клетката. Моноклоналните телата са същите, но са създадени в лабораторни условия. Това представляват те. Те се използват на много места. Не само при К-19.

Ако трябва да бъдем съвсем коректни за тях много се нашумя, когато се разболя Тръмп. Той беше лекуван с комбинация от моноклонални тела. Неговото бързо възстановяване доведе до доста енергично изявление в социалните мрежи, че това е лекарство, което ще се справи с пандемията и ще направи чудеса", каза Александрова. 

По думите ѝ, във въпросното ново лекарство става дума за комбинация от две антитела. Защо са две? Всяко едно от тях разпознава различен участък от "S" белтъка на вируса. Това се прави за да може едно от телата да разпознае своя участък и да блокира вируса, ако в другата част има мутация. 

"Идеята е лекарството да се прилага на хора, които са инфектирани, но не са на кислород. В началните фази са, но са в повишен риск от тежко протичане. 

Моноклоналните антитела - първо това е доста скъпа терапия. Казват, че ако ваксините струват 24 долара, то терапията с телата може да надхвърли 2000. Второ: Това е, че става дума за биологичен препарат, чието производство е много специфично и има много голям недостиг на моноклонални. тела", каза още професорката. 

По думите ѝ, тези продукти се произвеждат в строго определени места. "Този препарат влезе и в Европа още през февруари. по- интересно е, че в момента този препарат е подадено заявление в американската агенция за лекарствата за пълно одобрение.

При това не само за хора с К-19, идеята е друга възможност за приложение на този препарат, когато човекът е в критично състояние и не може да образува антитела. Идеята е да се прилага и за профилактика, когато човек е в бил в контакт в къщи с човек с доказана инфекция. 

Още през февруари тази година бяха разгледани документите и в момента се разглеждат. Но трябва да бъдем много внимателни. Няма сериозно производство, второ много е скъпо и трето - на практика ваксината дават много по-голяма защита", каза още Александрова. 

Според проучвания, цитирани от СЗО, въпросните тела могат да намалят прогресирането към тежко заболяване със до 71%. При хора в тежко и критично състояние, приложението му ще доведе до намаляване на смъртността с 15%. Това обаче е една доста специфична терапия. 

„Не е изненадващо, че РНК ваксината бе създадена толкова бързо, защото учените се подготвяха за подобен отговор на вирусите. Познавайки вируса ваксина може да се създаде буквално за седмица, а ние знаехме къде точно да търсим, тъй като през 2012 и 2015 г. имаше вече пандемия от коронавируси“, каза още проф. Александрова.

Работи се и върху други лекарства. Ако бъде одобрено, то ще е първото лекарство за орална употреба, каза още професорката.