Ще се търсят начини за компенсиране на потребителите, но директно връщане на надвзетите пари е почти невъзможно, обяви в студиото на "Още от деня" по БНТ проф. Атанас Тасев след намаляването на цената на газа със задна дата.

В замяна има предвидени механизми, като например за отминалия период да бъдем кредитори на "Топлофикация", а тя занапред да приспадне необходимото от сметките ни за парно.

След като обясни международната конюктурата по отношение на цените на нефта и газа, проф. Атанас Тасев потвърди, че цените като цяло вървят надолу, а от това нашата страна печели.

Що се отнася до ефекта от намалението на цената на газа от Русия със задна дата - отпреди 8 месеца, проф. Атанас Тасев проследи различните етапи на процеса на формиране на цената - от входа на тръбата докато се стигне до потребителя.

"В този смисъл наивно е да се смята, че потребителите също ще получат 40% намаление. Разбира се, парите, които те са дали за отопление през този 8-месечен период, ще бъдат върнати", увери той. Каква ще бъде формата за връщането предстои да бъде решено.

"При всички случаи това е работа на КЕВР и се нуждае от обществено обсъждане и от законова промяна. Общата сума от 150 милиона лева ще се мултиплицира във времето", убеден е енергийният експерт.

"Това е най-доброто към момента, което можеше да се постигне", заяви той.

Проф. Тасев изрази благодарност на колегите му, които са преговаряли с руската страна в продължение на 8 месеца. Той заяви, че преговорите с "Газпром" са били много трудни.