С оглед на динамичното разпространение на коронавируса у нас математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за пандемията за 30 септември 2022 г.

"Понеже идва ден за размисъл и избори, няма да пиша за пандемията в събота, неделя и понеделник. Следваща сводка ще е във вторник.

Знаете прогнозата ми – че до изборите няма да има проблеми с Ковида. Ето ви я - пред очите ви се изпълнява. Прогнозата е толкова отдавна направена, че вече пусна брада. Виждате сами с очите си – някои неща, свързани с тази пандемия могат да се пресмятат и прогнозират. И се пресмятат и прогнозират, за да преминаваме по-леко през нея.

Оценката на това, което правя, оставям на вас. На математиците, които ще правят прогнози за бъдещи пандемии, казвам – не се захващайте. Хора, които ще се опитвате да спасявате, ще ви плюят и обиждат. Аз съм от по-старата генерация, свикнал съм на трудности – когато започна тъй нареченият преход, бях изхвърлен на улицата.

Е, оправих се. Както виждате – вече две години и половина устоявам на рева и плюенето. Прежалих се, знам, че до края на живота ми ще бъде оплют затова, че се опитах да помогна на народа да мине по-леко през пандемията. Затова от опит ви казвам – не се захващайте. На българина благодарността никога не му е била силна страна. Оставете неблагодарниците да се оправят сами.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Прогнозирах ви, че добрите новини полека ще започнат да привършват. Очакваното повишение идна. Но хомеостазисът държи все още. Докога ще държи? Докато стигнем заболеваемост 150 на 100 000. Прогнозата беше – до изборите и 10-на дни след тях. Нали така беше. Гледайте.

Що се отнася до текущото състояние – спряхме да вървим надолу. Иде есенно – зимната вълна. Сега сме в предверието й. Очаква се заболеваемостта полека да тръгне нагоре.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 78. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 100 дни. Тоест - и през октомври болниците няма да се напълнят. Гледайте, дали ще стане така.

14-дневната заболеваемост днес е 117.61 на 100 000. Почна бавния стадий на повишение, с който идва есенно – зимната вълна. Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано, но ще поддаде и ще бъде заменен с друг, свързан с функциониране на сестемата в режим на повишаване на заболеваемостта и заболеваемост над 150 на 100 000. Знаете, че трябва да търсите виновен затова. Прогнозирах ви, че някои хора ще поискат друг да им е виновен. Гледайте, дали ще стане така.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 182 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Сметките показват, че дифузното разпространение няма да пламне и 200 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Толкова добре бе направена сметката тогава, че лятната вълница не успя дя запали дифузното разпространение. Някой знаеше, че през лятото няма да има вълна, а вълница, нали така. Един единствен човек в държавата говореше за вълница.

За юрдек-математичетата вече ви писах. Гледайте, добре ги гледайте какво правят. Наредих им богата трапеза – голяма част от народа и държавната администрация уважават математиката и математиците заради успешните ми прогнози. Седи на трапезата, хапва си сладко и плюе Витанов, който я е направил. От мене да знаете – има математици, които за нищо не стават. Казва ви го човек, който е бил в научно-експерната комисия по математика на ВАК – не по научните съвети, в оная комисия, дето само Президиумът на ВАК беше над нея.

И с чийто глас десетки ако не и стотици са ставали доктори и големи доктори, доценти и професори по математика. Гледайте какво ще е благодарността на математическата гилдия към това, което съм направил за нея. Винаги съм писал на юрдек-математичетата, ще го напиша и пак – това, което съм направил за българската математика и чрез математиката за българския народ, вие не можете да го грундирате, камо ли да го боядисате. Млади сте още, плюете по всичко наред. Да видим, дали ще ви дойде акъла в главата.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.02. Над 1.00 е. Обхватът на заразата се разширява. Базовото репродуктивно число е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо.

Днес – базово репродуктивно число над 1 – Ганьо – ефективен

За тази седмица

дни с число под 1.00 : 2

дни с число над 1.00 : 3

Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и безсмъртен балкански юнак. Обаче ефективността на Ганьо расте. През миналата седмица беше 28%. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Очакванията бяха да наближи 40%, което вече започва да става добра ефективност.

Ефективността вече е 3/7 тоест около 43%. И тази прогноза се изпълни. Демонстрирах ви как се подготвя есенно – зимната вълна. Ефективността на Ганя си растеше цял септември, ще достигне и 100%. Търсете му кой да му е виновен, отдавна ви пиша – търсете му го, защото той ще си го поиска.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.21

София-град - 0.26

Пловдив - 0.18

Бургас - 0.16

Варна - 0.13

По южните граници

Благоевград - 0.13

Кърджали – 0.11

Смолян - 0.18

Хасково - 0.22

Ямбол – 0.18

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Ако забелязвате обаче, стойностите на този индекс не щат да падат повече и почнаха съвсем леко да растат. Това означава, че клъстерното разпространение спира да се свива. Но, индексите са под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е около 5 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното спря да отслабва, но още е на ниско ниво. Около минималните стойности на този индекс до края на годината сме.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 182 дни. Прогноза я знаете – ще издържи 200 дни. Гледайте, дали ще стане така. Особено да гледат юрдек – математичетата, че това е тънка прогноза и сметките тук са доста интересни. Не че те имат хабер как се правят, но нали се пишат математици – да гледат.

За сведение - индексите в още няколко области

Силистра - 0.23

Сливан - 0.22

София-област - 0.26

Стара Загора - 0.19

Шумен - 0.19

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна.

Няма дифузно разпространение. Няма. Никъде. Отдавна знаете прогнозата ми, че изборите ще протекат спокойно и няма да има проблеми с Ковида. Ето ви го – гледайте, дали се изпълнява или не. Друго си е да знаеш месеци отнапред, че няма да има проблеми. И се подготвяш по-спокойно и пари спестяваш и народът знае, че ще може да си гласува спокойно.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 43

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 9% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 569

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Под 12%. Доста е ниско

Прогнозата за септември я знаете. Сценарий Празни болници ще е стабилен и през септември. Хомеостозисът ще издържи достатъчно дълго, за да е стабилен сценарий Празни болници през септември и да няма особени проблеми да изборите и около 2 седмици след това. След което хомеостазисът ще се дестабилизира и системата ще отиде на нов хомеостазис с повишаване на заболеваемостта.

Ето сега – прогнозата ви е направена страшно отдавна. Гледайте, дали ще се изпълни. Септември свършва утре, нали така.

Нещо повече – знаете, че очаквам текущият хомеостазис да бъде скапан. Знаете кой очаквам да го направи. Новият хомеостазис ще бъде с увеличаване на заболеваемостта и ще се установи, когато заболеваемостта премине 150 на 100 000. Знаете как се спира това, нали така. С прицелени и минимални по обхват и действие мерки. Знаете и какво придружава мерките – ревът на Ганьо, който търси друг да му е виновен. Няма да има кой да му е виновен – сам си е виновен и това ви го показвам с числа вече повече от месец.

4. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на септември ще е ниска, и през първата половина на октомври -също, но се очаква да се появят обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка.

След средата на октомври смъртността се очаква да се повиши и броят на починалите все по-често да започне да е двуцифрено число на ден.

5. Заключение от проверката - и днес, 182 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Индексите обаче спряха да падат. Прогнозата я знаете – септември ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят. И през октомври няма да се напълнят. Хомеостазисът държи, но вечният и безсмъртния работи, за да го скапе. Сметките показват, че ще успее и то точно в предписания срок.

7. Днес – картата на риска. Виждате, рискът от повишаване на броя на случаите е почти в цялата страна. Има и малко зеленко. Порадвайте му се. И от средата на октомври бъдете по-внимателни.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук