Проф. Николай Витанов даде кратка информация за пандемията за 5 декември. Ето какво написа математикът в профила си във социалната мрежа Фейсбук:

Кратка информация за пандемията за 05 декември 2022 г.

За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

И тъй, декември си върви. Коледните празници наближават. Планът „Полегата вълна“ си се изпълнява тъй добре, че чак става скучно. Планът ви е обявен много отдавна и се реализира пред очите ви.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Както бе прогнозирано, разпространението на К-19 бе забавено. Прогнозирано ви е, че това няма да позволи на ковид-вълната да се вдигне толкова високо, че да създаде съществени проблеми за здравната система до коледните празници. Гледайте, дали ще се сбъдне тази прогноза. Да подчертаем

План на зловещия професор за българския народ по коледните празници: винце, туршийка, мезенце, ракийка.

И рима има.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 140. Очакван срок на стабилност на сценария поне 165 дни. Прогнозата, че през декември болниците няма да се напълнят почва да се осъществява. Сценарий Празни болници се очаква да остане стабилен. Не се очакват проблеми до края на годината.

14-дневната заболеваемост днес е 35.75 на 100 000. Спадна. Доста е ниска вече, има вероятност спадът да се забави и трендът да се обърне. Но-о-о-о, Ковидът е достатъчно забавен, за да не може да се надигне толкова, че да ни създаде проблеми за Коледните празници. Това е целта на играта. След празниците знаете - зависи от това, какво ще си внесем от чужбина покрай празниците. Предварителните сметки не показват, че ще имаме особени проблеми, но пак ви пиша, нека да видим какво ще си внесем покрай края на годината.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 247 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Очаква се да няма дифузно разпространение 250 дни. Тоест, не се очакват особени проблеми за коледните празници. Гледайте, става ли това или не става. Забележете – 8 месеца вече няма дифузно разпространение. Няма и да има до края на годината, да ви издам следващата прогноза.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.02. Над 1.00 е. Заразата спря да се свива, но отдавна ви е прогнозирано, че Ковидът няма да се даде да бъде тръшнат бързо.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение. Дифузното разпространение на ковида обаче го няма. Суперпожар – йок.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.07

София-град - 0.07

Пловдив - 0.07

Бургас - 0.04

Варна - 0.06

По южните граници

Благоевград - 0.05

Кърджали – 0.03

Смолян - 0.07

Хасково - 0.05

Ямбол – 0.05

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Имаме задържане на ниски стойности на индекситe по области. Това е добре – сценарият Празни болници ще си остане стабилен и през декември, не се очаква да имаме проблеми с коледните празници.

За страната, индексът е 14 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното още е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“. Скука. В Бургас индекса падна дори 25 пъти под критичната стойност, а пък в Кърджали е 33 пъти под критичната стойност.

Рекордно ниски стойности на индекса на дифузното разпространение за декември – подарък за Витанов за Никулден. Който си е свършил добре работата, може да си върти синджирчето и да кара по системата – винце, туршийка, мезенце, ракийка, нали така, юрдечета мои.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 247 дни. Прогнозата е – дифузно разпространение няма да има 250 дни. Гледаме дали ще се реализира. Като гледате колко дни остават, дали ще се реализира? Ей така се прави, юрдечета мои, това е силата на математиката. След седмица влиза в сила новата прогноза, а тя е – дифузно разпространение няма да има 280 дни. Това обаче още е тайна.

За сведение - индексите в още няколко области

Плевен - 0.05

Разград - 0.05

Русе - 0.11

Силистра - 0.07

Сливен -0.10

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. А декември дойде. Виждате, индексът трябва да се вдигне 10-на, че и повече пъти пъти, за да стигне критичната стойност, в Плевен и Разград – даже 20 пъти. Няма време да го направи до Коледа, но вие го знаете това отдавна. Ситуацията е спокойна. Където пръст има Витанов, цари предсказуемост и спокойствие и проблемите полека изчезват. Математическа социална динамика в действие. Системата е насочена към коледната цел – винце, туршийка, мезенце, ракийка.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Целта на играта е постигната. Мястото на народа е в къщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в болниците.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 40

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

8% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 356

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 5000

Под 8%. Доста е ниско

Прогнозата за я знаете. Сценарият Празни болници ще е стабилен и през декември. Очаква се да минем през есенно – зимната вълна без големи проблеми до коледните празници. Ако не си внесем много вируси по празниците – и след Ивановден ще сме добре. Но това както знаете е тайна, която ще ви съобщя догодина.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността и през декември ще е ниска, но се очаква тук таме да има дни, където починалите ще наближават двуцифрено число. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Пиша си го аз това, ама кой ли го слуша. Пазете се, къси клечки ще има. Не теглете късата клечка.

5. Заключение от проверката - и днес, 247 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Прогнозата я знаете – и през ноември, болниците няма да се напълнят. Няма да се напълнят и до Коледа.

7. Днес – картата на 14 дневната заболеваемост. Сългасно плана „Полегата вълна“ по това време картата трябваше да е жълто-оранжева, с доста жълто по нея Така ли е – така е. Яж и пий народе. Ковидът няма да ти развали празниците. Нека да има барем едно нещо в тоя объркан свят, дето няма да ти създаде проблеми.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук