Обвиняемият бизнесмен и издател Иво Прокопиев и тази година се гласи да приложи добре познатата си схема за печелене на пари и политическо влияние. Организацията на "Годишната среща на бизнеса с правителството" на "Капитал" е под пълна пара. Бизнесмените, които искат да видят на живо премиера Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, еврокомисар и други важни клечки пък трябва да се бръкнат с по 700 лева, за да участват в матинето, пише Канал 3. 

През януари 2019 г. форумът ще бъде посветен на пътя на България към Еврозоната и какви ще са ефектите върху икономиката, гордо съобщават организаторите. "Решението на управляващите да предприемат тази крачка е историческо и сред най-позитивните новини за бизнес средата през последните години. Влизането на България във валутния съюз ще има и сериозни политически последствия, тъй като ще постави страната ни в най-вътрешния кръг на Европейския съюз", пишат в анонса от "Капитал".

И още за събитието от самите организатори:

"Всеки регистриран участник на събитието ще получи специално изготвен от Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел (CEPS) доклад с конкретни данни и анализ за ефектите върху икономиката и бизнеса: цени, активи, потребление, работен пазар, опитът на Словакия и Прибалтийските държави.

Кога и къде: 29 януари 2019, София Хотел Балкан
Краен срок за регистрация: 25 януари
Такса за участие: 704 лв. с ДДС
Конференцията ще се проведе на български и английски език и ще има осигурен симултанен превод
Достъпът на медии до събитието е възможен само с предварителна регистрация". 

Патосът в анонса на семинара говори за това, че присъствието на финансовия министър Владислав Горанов се счита за задължителноТова, разбира се, не пречи на "Капитал" във всеки свой брой от последните седмици да прави жлъчни коментари за него и да пита за кръстника, кума, кумеца, апартамента и вилата. Опитният в политическите интриги Иво Прокопиев знае, че колкото повече въпроси задава, толкова по-голяма е вероятността политиците да му дойдат на крака. 

Явно заради проблемите с правораздавателните органи, Прокопиев няма да води програмата. С това се заема Теодор Захов, съиздател на "Капитал".

За "Важните стъпки към Еврозоната" ще говори Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог. Темата за премиера Бойко Борисов е: "Какво предстои пред България през 2019: приоритетите на правителството". След него известният лобист Иван Кръстев ще коментира: "Колко голям е рискът за разделение между държавите от Еврозоната и останалите и къде е мястото на България". За Горанов не е предвидена тема, но след това ще може да участва в първия дискусионен панел, в който е записан и гуверньорът на БНБ Димитър Радев. Организаторите уточняват, че за него все още няма предвиден модератор. Канал 3 пък предложи съпругата му Галя Прокопиева да се заеме с тази отговорна дейност. 

А иначе, така наречените срещи на бизнеса с правителството под идейното ръководство на Прокопиев и неговото обкръжение служат преди всичко за легитимация на бизнесмена от Разград. Странното е, че и след повдигнатите тежки обвинения срещу него от държавното обвинение, добре познатата схема работи.