Попълнете търсена ключова дума или фраза

Скандалният бизнесмен Иво Прокопиев в нескопосан опит да обясни далаверата с акциите на ЕВН

https://blitz.bg/analizi-i-komentari/skandalniyat-biznesmen-ivo-prokopiev-v-neskoposan-opit-da-obyasni-dalaverata-s-aktsiite-na-evn_news479993.html Blitz.bg

Вместо да се оправдае, разградският бизнесмен се оплете в лъжи  

София, България 16 Ян. 2017, 12:46 10367 прочита 0 коментара
Видимо притеснен, Иво Прокопиев даде вчера удобно интервю в предаването „120 минути“ на bTV, която телевизия, чрез шефа на новините си Венелин Петков, стипендиант на американска фондация, отдавна е в услуга на грантово зависимите НПО-та и недоносените политически проекти, като ДСБ и „Да(Й) България“ на проваления бивш правосъден министър Христо Иванов – Пинокио.

Скъпото телевизионно време, отделяно в опити за непрекъснато манипулиране на общественото мнение и прикриване на далаверите на финансирания от Джордж Сорос Иво Прокопиев, в случая обаче изигра лоша шега на скандалния бизнесмен.

Обвиненият от прокуратурата бизнесмен за схемата с остатъчния пакет от акции на енерго-разпределителното дружество ЕВН, очаквано се опита да твърди, че всичко била скалъпена история и политическа атака, целяща да злепостави списваните от него медии „Капитал“ и „Дневник“, а прокуратурата лъжела обществото. Според Прокопиев пазарът бил определил цената на акциите, като не било вярно, че той е препоръчал Трайков и Дянков за министри в първия кабинет на Бойко Борисов.

Всъщност не може да се отрече, че общото между всички грантово зависими лица, спонсорирани от „Отворено общество“ и „Америка за България“, налагащи нагло „идеите“ и либералните си „ценности“ в българското общество, чрез щедър медиен комфорт в сутрешните блокове на телевизиите, е тоталното разминаване между личния им морал и публичното пропагандиране на „чистота“ им, докато реално дейността им е толкова кафява, че вонята им отблъсква всеки трезво мислещ.

Да говори Прокопиев за морал, при положение, че е част от грабителската приватизация на Костов, е меко казано, срамно. Забогатял едва на 26 години, с подарените му от Костов и „Агнешките главички“ „Винпром Дамяница“ и „Каолин“, нанасяйки непоправими щети на населението на Меричлери, използвайки парите на българските пенсионери, за да строи соларните си паркове, чрез които цената на електроенергията е непосилно висока за населението и същевременно назначавайки собствени министри в управлението на страната, за да прокарва лобистките си интереси, Прокопиев всъщност е символ на недопустимото срастване на властта с олигархията. В този контекст, да заявява, че бил „борец“ срещу статуквото и срастването на държава и олигархия, е напълно несериозно (дори смешно, ако не беше жалко).

Макар да твърди, че всичките му сделки били от „най-чистите и прозрачните“, Прокопиев няма как да избяга от фактите, които толкова удобно премълчава вече години наред. В случая с акциите на ЕВН, тези факти са толкова ясни, че прокуратурата съвсем очаквано се надява, този път съдът да си свърши работата и престъпното трио „Прокопиев-Дянков-Трайков“ да получи адекватни присъди.

През 2010-та година Прокопиев и Дянков (финансов министър, живеещ в жилище на Прокопиев), в съучастие с министъра на икономиката Трайков (бивш прокурист на ЕВН), прокарват идеята пред Националния съвет за тристранно сътрудничество, да бъдат приватизирани остатъчните държавни дялове в електро-разпределителните дружества.   Мотивът им -  „да не се повишават данъците“ и да постъпят пари в бюджета.

Прокопиев твърди в протоколите от заседанията, че тази приватизация трябвало да стане бързо, като щели да дойдат нови чуждестранни инвеститори. Тримата са били явно убедителни в аргументите си, защото на следващата година продажбата на акциите на ЕВН става факт. Проведен е закрит аукцион на Фондовата борса, на който не нов чуждестранен инвеститор, както заблуждава Прокопиев, а собственикът на мажоритарния пакет акции -  ЕВН-Австрия, подава в рамките на 15 минути 34 наддавателни предложения  - т.е. на всеки 30 секунди по едно (това означава, че фактически наддаване и други независими инвеститори е нямало как да участват), а постигнатата цена е 1600 лева на акция.

През 2004г. обаче, когато 67 процента от дружеството са били приватизирани, цената е била 2800 лева, а само 6 месеца след скандалния аукцион, на проведеното търгово предложение, цената на акциите вече е 3045 лева, колкото в действителност е реалната им пазарна. Малка, но твърде важна подробност е, че инвестиционният посредник за държавата, изготвил проспекта и определил цената на аукциона, е …. „Булброкърс“ на Иво Прокопиев, а същевременно тази фирма е била и консултант на ЕВН.

За това посредничество, в което Прокопиев не вижда никакъв проблем, същият е получил 1.3 милиона лева комисионна, а ЕВН-Австрия прибира 33% от българското дружество за цена два пъти по-ниска от пазарната, което според прокуратурата е ощетило държавата с над 20 млн. лева.

На всички тези факти, разкриващи недопустима обвързаност и лобизъм между власт и бизнес, разградският бизнесмен нескопосано опонира, че приватизацията на остатъчния пакет от ЕВН била съвсем „чиста“ сделка.

Може и да е така - в света на Прокопиев,  Иван Костов и „Агнешките главички“, подобни сделки за тях неизменно са „чисти“ – щом държавата е ощетена, а парите остават при тях. Само че на обществото отдавна му е омръзнало от говоренето им, в което реалността винаги остава на заден план, за сметка на популизма и безсрамните мантри за морал и за борба с корупцията.

Мантри, с които стартира и новия политически проект на Прокопиев и Костов – „Да(Й) България“, поставил си за цел да атакува прокуратурата и да защитава олигархията. Проект, в който скандалният бизнесмен също отрича да има участие, макар че най-доверените му бизнес-лейтенанти, като Юри Катанов, управител на 22 от фирмите на Прокопиев и Ангел Гяуров, са в първите редици на новата партия. 
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам