Върховната административна прокуратура е наредила на регионалния министър Асен Гагаузов да обяви за нищожен скандалния договор с "Лийдър" ЕООД за замяна на недвижим имот, в който попадат и пясъчните дюни край Шабла, които са изключителна държавна собственост. Това става ясно от отчета на ВКП за полугодието, съобщава в утрешния си брой "Сега".
Магистратите обаче все още не са уведомени какви действия е предприел министърът. От пресцентъра на МРРБ не успяха цял ден да отговорят на "Сега" дали договорът за замяна вече е обявен за нищожен.
Скандалът с "Лийдър" гръмна, след като стана ясно, че искат да застроят плажа на Шабла. Екоорганизации алармираха, че там ще се изгражда курортно-ваканционен комплекс. Оказа се, че фирмата е получила пясъчните дюни при заменка срещу гори край Лесидрен, Ловешко. По документ теренът се води земеделска земя, нищо, че е само в пясъци.

ВАП отбелязва, че са реагирали и срещу подготвения нов общ градоустройствен план на община Царево. Магистратите са били мотивирани да осуетят възможно узаконяване на извършеното незаконно строителство на ваканционно селище "Златна перла" в с. Варвара. Селището засяга и национален парк "Странджа".
Още един министър е получил препоръка от ВАП, но не е отговорил все още. Екоминистърът Джевдет Чакъров е задължен да направи корекция на земите в национален парк "Рила", защото е установено, че е допуснато незаконосъобразно намаляване на площта му. Прокуратурата очаква от Чакъров мерки за отстраняване на несъответствието при нанасяне на площите на КЕ 602 и КЕ 952 от парка, защото това го ощетява, а територията му е изключителна държавна собственост. Срокът за отговор обаче още не бил изтекъл. Нарушението е установено по време на проверката за законността на строежа на лифт и път в местността Паничище.
Междувременно регионалната дирекция за национален строителен контрол в Кюстендил обяви, че строителството на пътя от хижа "Пионерска" до Паничище било законно. Според нея строежът не навлизал в националния парк. Заключението е изпратено до община Сапарева баня и ВАП. Екоорганизациите обаче го оспориха и напомниха, че министър Чакъров вече обяви пред парламента, че пътят е отнел части от парк "Рила", а по случая с подмяната на данни в имотния регистър има инициирано досъдебно производство. /БЛИЦ