Прокуратурата пожела увеличаване на присъдата на Максим Стависки като в основен свой мотив тя изтъкна, че пострадалата Мануела Горсова продължава да търпи болки и страдания вследствие с катастрофата със Стависки. Днес ВКС изслуша двете страни и се очаква да обяви своето решение в рамките на 30-дневен срок, предаде репортер на БЛИЦ.
В обвинителният акт погрешно е изписано името на пострадалата, като прокурорите вместо Горсова са вписали Горосова, което направи впечатление на съдията по делото Иван Недев.
Защитникът на Стависки определи присъдата, постановена от предишните инстанции, като нормална и пожела тя да бъде потвърдена.  Административно нарушение е, когато има умисъл, изтъкна Нотев. Според него автомобилът на Стависки е минал в ляво против волята на шофьора. "Когато човек прави крачка назад има значение от каква позиция прави тази крачка. Подсъдимият направи това връщане от позицията на световен шампион", заяви адвокатът му.

"Съжалявам безкрайно за случая, моите съболезнования към пострадалите, аз съм спортист работя по 15 часа на ден, само така мога да им помогна", каза Стависки.
На въпрос зададен от журналисти за скандала със страстта към хазарта на Красимир Горсов, Максим Стависки заяви: "Не съм човек, който може да съди някой, особено г-н Горсов. Всеки човек си има проблеми". Адвокатите на Стависки заявиха, че не желаят фактът, че Горсов харчи парите по казина да повлияе на решението на съда. Стависки се е качил в кола само, за да я премести, а руският сайт, който е пуснал видеото е жълт, оправда се световния шампион. "Албена кара кола, аз не карам кола нито в България,нито в Москва, заяви Стависнки. Той каза, че се интересува безкрайно за Мануела и е намерил пътеки сред приятели, от които се информира за нейното състояние. "Много ми е тъжно за това момиче, но не мога да направя чудо за съжаление", заяви подсъдимият. Максим Стависки потвърди, че е изплатил всичко, което съдът го е задължил, но в момента продължава да работи на няколко работи, за да помогне на пострадалата. "Аз казах на Горсов, че ще помагам и така и правя от първия ден. Аз загубих много, ако ме видите това, което бях преди и което съм сега, ще разберете какво съм загубил".  
БЛИЦ припомня, че на 5 август 2007 година при шофиране с несъобразена скорост и след употъреба на алкохол Максим Стависки навлиза в насрещното движение и удря челно лек автомобил „Хонда", управляван от 23-годишния Петър Петров от Сливен. След това световният шампион се забива в „Ауди". Петър Петров загива при катастрофата на място, а неговата приятелка Михаела Горсова пострада тежко и изпада в кома. Кръвното изследване на Стависки показва 1,1 промила алкохол часове след катастрофата. Точно преди да погуби младежа и да рани девойката, световният шампион е спиран от полицейски патрул и предупреден да шофира по-бавно. Обвинението срещу Максим Ставийски е по чл. 343 от НК за допуснато пътно транспортно произшествие и причиняване на смърт по непредпазливост. На 25 септември 2007 г. на административния ръководител на бургаската окръжна прокуратура Ангел Ангелов е наложено дисциплинарно наказание "забележка" на прокурора Иван Станев. Мярката е взета за лошо изпълнение на служебните задължения като наблюдаващ прокурор по наказателното дело. На следващият ден е връчен обвинителният акт на спортиста, като е отстранена грешка, направена от наблюдаващия прокурор. Близо седмица по-късно се прави повторна експертиза на кръвтта на Стависки, която отчита 1,3 промила алкохол. На 30 януари 2008 година Бургаският окръжен съд осъжда условно световния шампион. Присъдата му е за две години и шест месеца условно лишаване от свобода с пет години изпитателен срок. Осъденият трябва да плати по 90 000 лева обезщетение плюс лихвите на родителите на загиналия Петър Петров, както и по 4815 лева за имуществени вреди. Бургаският апелативен съд потвърждава изцяло присъдата на Максим Стависки, наложена на първа съдебна инстанция. В началото на септември тази година семейството на загиналия Петър Петров решава да обжалва условната му присъда от 2,5 г. затвор пред Върховния касационен съд. В жалбата си те настояват за по-сурово наказание. Максимум до един месец най-висшата инстанция ще се произнесе с решение по казуса.
/ Милан Николов, БЛИЦ