74 врачки и гадатели чукат касови бележки на касов апарат, вързан към НАП. Това сочат данни на приходното ведомство, пише в. "Телеграф".

Броят на врачките с касов апарат през годините расте. В началото, през 2011-а, когато фискалните устройства се свързваха с НАП, само 3 гадателки предаваха данни за оборотите си към приходното ведомство.

Три години по-късно врачките с фискално устройство станаха вече 46. Сега броят им е почти удвоен.

Част от врачките и гадателките си имат свои фирми. В регистрите могат да се намерят колоритни наименования като "Вещер" с предмет на дейност леене на куршум. Други плащат патентен данък на общината като физическо лице.

Налогът се определя от местната власт в границите от 2000 до 5600 лева, заковани в Закона за местните данъци и такси. Оказва се обаче, че гадателите, екстрасенсите и биоенерготерапевтите, регистрирани данъчно в общината, се броят на пръсти.

В София например патентен данък плаща само един гадател.

Във Варна на светло работи една врачка и един известен в цялата страна биоенерготерапевт. Останалите гадателки гледат на ръка по улици и градинки, където търсят лековерни, на които да изпразнят джобовете.

Създалите си име пък пускат обяви е местни сайтове и приемат на адреси да лекуват, развалят магии и да предсказват бъдещето.

Компаньонките, които плащат данъци, пък са още по-малко. Най-нелегалният бизнес е именно платената любов. Жриците на любовта в най-големите градове на страната, които да си плащат патентния данък, се броят на пръстите на едната ръка. 

В същото време в най-известния сайт за подобни неща рекламират услугите си 1743 компаньонки. 

"Работата ми като компаньонка попада в обхвата на т. нар. патентни дейности, или дейности, които подлежат на облагане с патентен данък", коментира една от жриците на любовта.

Има обаче и един тънък момент. В търново една от компаньонките се е регистрирала като масажистка. Една от причините е, че налогът за масажистки е много по-нисък, отколкото за компаньонки. В първия случай той варира от 500 до 1680 лева според населеното място. 

Компманьонките пък трябва да внасят между 3000 и 6440 лева годишно в общината.