Недоволните енергетици и миньори, блокирали АМ „Тракия“ пет дни, остават на пътя, докато не се срещнат със своите представители, участвали на срещата днес в София. От тях те очакват да разберат повече подробности за договореното, след което и ще станат ясни следващите им действия.

Пред БНТ лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че от „Подкрепа“ и КНСБ не одобряват споразумението.

По-рано през днешния ден протестиращите приеха с разочарование решението срещата в Народното събрание между премиера, парламентарно представените партии и синдикатите да не се излъчва онлайн. Недоволните се информираха единствено от различни фейсбук профили на присъстващи в залата, но заради лошата акустика не можаха да проследят всичко казано.

И протестиращите на Прохода на Републиката заявиха своето несъгласие с подписаното днес в парламента споразумение. Според тях преговорите са били да им ,"затворят очите" и към този момент не искат да вдигнат блокадата на Прохода.

"Прочетохме точките от споразумението, информирани сме, но не ни харесват определено и това е, че се оставят прозорци с които има възможност да се лавира. Трябва да има повече конкретика, точни и ясни цифри и параметри и да се спомене за хората, които работят", коментира протестиращ.

"Няма никаква конкретика в тези точки. Никаква! Нищо ново."

На въпрос ще спрат ли блокадата, той заяви: "Не, защото се борим за децата си, за енергията, за това сме тук."

Недоволните на АМ „Струма“ настояха да видят подписани документи, преди да вдигнат блокадата.

"Блокадата ще остане докато не видим какво са подписали. Ние нямаме представа какво е подписано….Това, кото се говори по телевизията нямаме представа дали е вярно."

"Ще изчакаме до утре. След като се подпише всичко значи може да имаме доверие някакво….Чакаме всичко подписано."

А протестиращите на магистрала „Струма“ днес се увеличиха, след като към колегите си от Бобов дол и Дупница се присъединиха и работещи в Топлофикация Перник и ТЕЦ „Република“.

В знак на съпричастност с исканията на колегите им от страната, енергетици от ТЕЦ Сливен затвориха за кратко Подбалканския път София-Бургас при село Тополчане. Те настояват сливенската топлоцентрала да бъде включена в плана за възстановяване и развитие, защото има опасност ако това не стане тя да бъде закрита.

В този случай 15 хиляди абонати, детски градини, училища, болници и обществени сгради ще останат без отопление.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук