Пачки с евро, пудели, кичозни картини и скъпарски часовници. Така изглежда животът на бивш митнически шеф, едни от най-високопоставените служители на МВР и техни добри приятели – баща и син, които по съвместителство се оказаха и мастити контрабандисти.

Фотосите, запечатали еснафщината на доскорошния главсек на МВР Живко Коцев, ексвътрешния министър Бойко Рашков и приятелите им – семейството Марин и Стефан Димитрови, взривиха обществеността преди десетина дни. А днес изглеждат забравени.

Просто защото калта, която бълва от кориците на делото за аферата в Митниците, всеки ден става все по-голяма и по-смърдяща. А зад цялото корупционно блато се появи и законов текст от времената на Иван Костов и неговата голяма „антикорупционна реформа“.

Благодарение на него в наши дни се оказват възможни ползваните от митниците рокади, чрез които се осигурявали „наши“ хора по трасетата на пазените канали.

Цялата схема явно тепърва ще се разплита, но детайлите й са толкова страшни, че дори опитни политици и представители на институциите се шокираха от тях.

„Имам повече от 30 години трудов стаж и съм се нагледал на страшни срамотии, но на такова нещо не съм бил свидетел. Не защото не е имало контрабанда, корупция... Съвсем очевадно е участието на Бойко Рашков в цялата тази схема“.

С тези думи депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира изнесените в четвъртък пред анкетната комисия в НС данни от МВР за масираните срещи между Рашков, Банкова и семейство Димитрови. Вътрешното министерство е една от близо 10 институции, които вече близо месец разнищват аферата.

В четвъртък например, в рамките само на няколко часа няколко държавни институции се занимаваха с престъпната схема – съдът, който решава за ареста на бившата шефка на Агенция „Митници“ Петя Бакова и Стефан Димитров, специалната комисия в НС, която изслуша настоящия шеф на агенцията и оказа се – КПК и прокуратурата, които продължават с разпитите по случая.

Семейство Димитрови и бившата шефка на Митниците, която вече е обвиняема, Петя Банкова са посещавали МВР множество пъти. Това сочи справката, обещана миналата седмица от вътрешния министър, до временната комисия за аферата с Агенция Митници. 

Данните са за периода от 1 май 2021 до 12 април 2024. Марин Димитров е от първите гости в МВР на Бойко Рашков като вътрешен министър. Срещите са продължавали често между 10 и 15 минути, сочи справката, огласена от Станислав Балабанов от ИТН.

По данни на МВР Петя Банкова е провеждала работни срещи, имала е и двучасова среща с заместник-министър на вътрешните работи Кирил Ценкин, който е и бивша охрана на Кирил Петков като премиер. От справката, представена от депутата от ИТН, става ясно, че Живко Коцев не е декларирал скъпия часовник, който му е подарък. Стана ясно, че главният секретар е осветил разработвано лице, както и провалил разработки на ведомството.

„Вътре в полицията има враг“,

констатира и Хамид Хамид от ДПС. По време на изслушването в комисията стана ясно и нещо друго – бившата шефка на Агенция „Митници“ е използвала законова възможност, въведена по времето на Иван Костов, за да прави удобни рокади на хора в структурата. 

С текста се давало право всеки служител да бъде командирован навсякъде в страната без да има право да обжалва или да се възпротиви срещу това решение.

Целта – поне на хартия - била да не се „сдушават“ митничарите и така се пресичала корупцията. В действителност обаче се оказало, че с тази законова вратичка всеки шеф на митниците можел да си осигурява кордон от свои хора на пазените от него канали.

Това разбира се не трябва да учудва никого, тъй като от години е известен факта, че именно по времето на Костов корупцията у нас процъфтява и това беше отчетено от редица международни изследвания. 

Както само преди дни беше отчетено, че по време на мандата на кабинета „Денков“, изпълнен почти изцяло с министри от ПП-ДБ, страната рязко е била върната именно към тези сенчести времена, а корупцията е достигнала антирекорда, поставен от правителството на Иван Костов.

Но да се върнем на аферата в митниците,

илюстрираща наяве срастването на мафиоти с висши партийци, полицаи и митничари. Огледален образ на колаборацията между лица, сочени за контрабандисти с бившия главсек на МВР Живко Коцев и ексшефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова.

Престъпно съдействие, правено под благосклонния поглед – според излезлите досега данни, на ексфинансовия министър и съпредседател на ПП Асен Василев.  

Преди старта на комисията стана ясно, че по делото за са разпитани и отстранени от постовете си и преместени на друга служба шефове на митнически пунктове. Именно за това е едно от двете нови повдигнати обвинения на бившата шефка на Митниците - за принуда.

Според прокуратурата митническите служители са били принудени да се местят от Банкова.

Според обвинението бившата митническа шефка е командировала 18 митнически служители на различни ГКПП-та. Най-много от тях са били преместени в Бургас, на ГКПП "Капитан Андреево", в Хасково и Русе. Някои от преместваните митничари били повишавани.

В сряда обвинение по това дело беше повдигнато и на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. От прокуратурата все още не са решили каква мярка за неотклонение да поискат на другия обвиняем по скандала в митниците - Марин Димитров, баща на Стефан Димитров, който е с мярка за неотклонение "задържане под стража" заедно с Банкова.

Банкова влезе в ареста на 6 април с мярка, постановена от Софийския градски съд. Същата мярка за неотклонение - "задържане под стража", беше постановена и за Стефан Димитров.

Вече бившата директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, сред които и Стефан Димитров.

С други думи – от десет дни пуделите си лаят, а керванът си върви. Не е ясно кой още се окаже замесен в тази афера, но и имената на бивш премиер като Кирил Петков, бивш вътрешен министър като Бойко Рашков, ексфинансов като Асен Василев и бивши шефове в МВР и митниците като Живко Коцев и Петя Банкова говори достатъчно за това колко дълбоко са вплетени корените на подобни престъпления с властта у нас.

И явно разчистването на подобни туморни образувания в държавата ще продължи още доста дълго.

Планирали преврат в МВР в дома на Бойко Рашков

Анонимен свидетел е разказал за конспиративна среща в дома на бившия вътрешен министър Бойко Рашков. За същата миналата седмица обяви и вътрешният министър Калин Стоянов.

Според свидетеля срещата е била проведена през януари т.г. в дома на Рашков и в нея са участвали Живко Коцев, Георги Георгиев от Вътрешна сигурност, Тенчо Тенев, съветник на бившия премиер Денков и Стефан Димитров.

Последен отишъл на срещата Живко Коцев. Търсили вариант да се дискредитира Калин Стоянов, Коцев да стане министър, а Георгиев – главен секретар. Това стана ясно по време на заседанието на Софийски апелативен съд в четвъртък.

В съдебната зала бе съобщено още, че почти цялото висше ръководство на МВР е било разпитано между първа и втора инстанция на делото по аферата в Митниците. Всички разпитани твърдят, че Стефан Димитров е идвал често във ведомството, когато министър е бил Бойко Рашков. Един от разпитаните висши полицаи е 

директорът на СДВР Любомир Николов. Неговите показания бяха цитирани от адвоката на Стефан Димитров Ивайло Найденов. Николов е бил разпитан на 8 април.

"Той твърди, че от непознат номер му се обажда Стефан, дружески си говори с него, изразява съжаление, че не се запознали в Хасково и после многократно се срещал с него, каза адвокатът. Стефан Димитров имал интерес да не бъдат атакувани определени лица. Николов в показанията си твърди, че е дългогодишен служител на ГДБОП.

И след като провел разговора със Стефан Димитров през ноември, като директор на СДВР, на компютъра видял снимка и разбрал, че това е Стефан Димитров. Имал съмнения, че се занимава с нередни неща", каза адвокат Найденов.

Директорът на Гранична полиция Антон Златанов също е разпитван. И той като Любомир Николов видял снимки на Стефан Димитров в медиите. В показанията си изложил теза, че Стефан и Марин Димитрови имали интерес от смяна на ръководни служители.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук