На 26 април 1986 г. в 1 часа и 23 минути четвърти реактор на атомната електроцентрала "Чернобил" експлодира, предизвиквайки най-мощната и сериозна ядрена катастрофа в историята. Последиците от този инцидент се усещат и до днес. Аварията оставя необитаеми над 150 хиляди кв. км. около централата. Над 200 хиляди души са евакуирани от домовете си, пише glasnews.bg

Много хора се питат как изглежда районът около централата сега, над 30 години след аварията. Руският фотограф Владимир Мигютин навлиза в забранената зона около атомната централа, въоръжен с фотоапарат, за да повдигне завесата над това опустяло място. Самият той признава, че е изненадан от видяното – хората (или почти всички хора) може и да са напуснали радиоактивната зона, но животът там продължава – животните продължават да са там, а природата се възстановява, макар и бавно.

Фотографът използва инфрачервен филтър, с чиято помощ успява да улови незабележими за човешкото око елементи от общата картина, а и по този начин успява да внесе особена сюрреалистичност на снимките от това особено място от земното кълбо.

1. Ядрената централа "Чернобил", покрита с оловен саркофаг

2. Монументалната пътека с имената на евакуираните селища

3. Блъскащи колички в изоставен увеселителен парк в Припят

4. Призрачният Припят

5. Басейн "Азур" в забранената зона, Припят

6. "Кофата" на багер, разчиствал останките от авариралия реактор

7. Езеро в забранената чернобилска зона

8. Роял в концертната зала на изоставения Припят

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук