Руската армия изглежда буксува в Източна Украйна и не бележи напредък. В същото време украинският президент Володимир Зеленски разобличи руски лъжи за здравето му. По-късно днес Русия и Украйна ще подпишат споразумение за износ на зърно. Новината дойде от Турция - обнадеждаващ знак, че международната продоволствена криза, причинена от руската инвазия в Украйна, може да бъде разрешена.

За пореден ден руската армия не може да се похвали с по-решителен пробив относно основните си цели в Донецка област - Северс, Бахмут, Славянск и Краматорск. Артилерийският и танков обстрел от страна на руснаците продължава, но напредък, в което и да е важно направление, няма.

Ново опасение дойде обаче за най-голямата АЕЦ в Европа - Запорожката. Украинският оператор "Енергоатом" твърди, че руснаците са разположили оръжие буквално в нея. Ако има взрив, случилото се ще е като това в АЕЦ "Чернобил", предупреждава украинският оператор, цитиран от Bulgaria ON AIR. 

Пресслужбата на окупирания от Русия град Енергодар в украинската Запорожка област обаче съобщиха още в сряда, че украински дронове са ударили Запорожката атомна електроцентрала, съобщава "Ройтерс".

"Днес Киев извърши атака срещу Запорожката атомна електроцентрала с помощта на безпилотни дронове", каза представител пред пресата.

Според окупационната администрацията украинските сили са използвали дронове камикадзе с от 1 до 3 кг взривно вещество и са атакували централата няколко пъти, като последната атака е извършена в 16:01 московско време.