Само за ден 150 полета с туристи за Бургас, които е трябвало да пристигнат още в края на юни и началото на юли са били канцелирани заради повишения брой новозаразени с коронавирус. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Бургас Димитър Николов.

За жалост една от основните фирми, с която администрацията на града работи, също е отложила  своите полети с две седмици от 1 юни - за 15 юни. Същото е положението и за немските чартърни полети, пише "Флагман". 

„Надяваме се между 25 и 27 юни да дадем старт на летния сезон, но ситуацията към момента се превръща в още по-голямо изпитание за всички, работещи в туристическия сектор.

Очевидно е, че опасността и бедата все още не са преминали. Призоваваме всички да спазват мерките, заложени в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев“, каза кметът Димитър Николов. 

Припомняме, че заради глобалната пандемия и опасността от това здравната система в България да бъде претоварена, бяха въведени мерки крути мерки за безопасност от коронавируса.

Част от тях продължават и до днес, а хотелиери, ресторантьори и представители на туристическия бранш са „в шах“ заради неяснотите покрай излизането от извънредното положение и въозбновяването на свободния транспорт от и за България. 

Заради всички неизвестни – кога ще започне сезонът, кога ще тръгнат първите полети, какъв ще е спадът в туристопотока, какви ще са задължителните мерки – част от хотелиерите в момента дори се чудят дали да отварят обектите си.

В същото време хиляди сезонни работници се намират в „стенд бай“ и не знаят ще има ли сезон, или не – а в този смисъл – дали ще имат препитание.