Рядък вид черноморска костенурка се появи на Северния плаж в Бургас. Размерите на морското влечуго са доста оскъдни, но по шарката на черупката можем да предположим, че е от защитения вид „Карета”.

Видът се среща изключително рядко в Черно море, той е по-скоро типичен за Средиземно море, но появата на морска костенурка винаги предизвиква огромен интерес.

Странна случка на бургаския плаж смая цяла България! 

На фотосите е трудно да се преценят размерите на костенурката – може би около 3 см. Този клас влечуги може да достигне дължина от 100 см.

През настоящото столетие морската костенурка „Карета” е намирана само два пъти край нашето черноморско крайбрежие — при нос Шабла и край Приморско. За разлика от ядливата морска костенурка, която се храни главно с водорасли, „Карета” е хищник. Тя яде лакомо различни ракообразни, охлюви и по-дребни риби.

„В никакъв случай не съм искала да я задържа, защото ще умре при мен. Влязох малко навътре в морето и я пуснах да плува. Имаше леко вълнение и може би затова морето я е изхвърлило”, разказа жената, докоснала се до изчезващия вид костенурка. 

Източник: Флагман.бг