Вчера при мен в приемната ми в София дойдоха диализно болни пациенти от Видин, както и близки на пациенти, които са на диализа. Те бяха изключително разтревожени от аварията, от проблема с апаратурата. Освен, че вчера написах поредната препоръка, се свързах и с ръководството на Министерството на здравеопазването, разговарях със заместник-министър Начева, като я помолих да се вземат спешни мерки за ситуацията тук. Това каза омбудсманът Мая Манолова, която посети на място Центъра за хемодиализа във Видин, след като бе алармирана по телефона днес, че един човек е починал, а друг е в кома, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Центърът по хемодиализа във Видин работи на авариен режим от понеделник, след като апаратът се повреди, а за ремонтът му е необходима част, която трябва да бъде доставена от Германия в близките дни. „Тъй като става дума за човешки живот, като омбудсман аз отговарям не просто за правата на гражданите в здравеопазването, но и в случаите, в които има лоша администрация. Въпреки многократните препоръки до здравното министерство, за съжаление се стигна до тази ситуация“, допълни омбудсманът.

Тя бе категорична, че отделението има нужда от спешна инвестиция, от спешни пари, тъй като апаратите са с отдавна изтекли работочасове, над 30 000, отдавна амортизирани и дебело подчерта, че тези 180 000 лева, които министър Ананиев я информирал, че ще бъдат отпуснати, няма да стигнат до никъде. „За 14 апарата, колкото са в отделението, 180 000 лева категорично няма да стигнат“, посочи омбудсманът.

Манолова обърна внимание и на друг проблем – административното задържане на алтернативен диализен център във Видин. „Той е следвало да получи или да му бъде отказан лиценз до средата на месец септември, но нито едно от двете не се е случило. Болните не се интересуват от това дали един център е общински, държавен или частен, те искат лечение, което е животоспасяващо, което да им даде шанс и което да им даде качество“, подчерта още Манолова.

Тя ще настоява за медицински одит и за проверка от всички отговорни институции защо се е стигнало до кризисната ситуация във Видин. Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който също бе в крайдунавския град информира, че до неделя ще бъде доставена нова част за повредената апаратура, а дотогава ще бъде осигурен транспорт за пациентите, нуждаещи се от хемодиализа до болницата в Монтана.