Апетитен парцел от близо 70 декара, на който се намират няколко изоставени сгради за почивни станции, се продава за пореден път от ЧСИ. Търгът реално ще стартира на 16 юни и ще продължи месец, като офертите ще бъдат отворени на 17 юли. Имотът се намира в парк „Росенец“, а началната му цена е 45.2 млн.лв. с ДДС.


Въпросният парцел бе обявен на търг преди по-малко от година, но с много по-висока цена – тогава той се продаваше за 58 млн.лв., но тъй като нямаше желаещи да го закупят, се наложи процедурата да бъде рестартирана през 2020 г. Всъщност подновяването на търга се осъщестествява по искане на Община Бургас, а длъжникът, чиято собственост е имота, е неработещо дружество с испанска собственост. 

На терена има изградени няколко малки сгради, които отдавна не работят. Самата площ на обявения на търг имот е точно 69 344 кв.м., а локацията му е много добра, защото на север достига до морето, където обаче пътя е обрасъл и на практика непроходим. 

Всъщност собственикът, от който Община Бургас има да взема около 500 хил.лв. за данъци и такси, е компанията „Атия резорт“, която е създадена през 2007 г. с предмет на дейност управление и придобиване на имоти.

Година по-късно – през 2008 г. – тя купува 70-те декара в парк „Росенец“ от друго българско дружество с испански собственик, а цената на сделката е 78 млн.лв.

По време на кризата през 2009 г. проектът на „Атия резорт“ е замръзен и възобновен 3 години по-късно. Само две години по-късно обаче, през 2014 г., компанията влиза в ликвидация, но компанията не се отказва от проекта за хотелско селище там и започва да търси купувач, който и до днес не може да намери.

Имотът е имал и други собственици в миналото, които са свързани с фонда „Equest”, който преди години активно купуваше недвижими имоти на местния пазар, но впоследствие напусна България.