Общинският съветник от ГЕРБ в Смолян Стоян Иванов се жалва със снимки и видеоклип в социалните мрежи, че синът му бил пребит от полицаи. В същото време обаче от областната дирекция на МВР твърдят, че младежът и трима негови приятели са били пияни и са оказали яростна съпротива на служителите на реда, пише "Марица". 

Скандалната история вече се проверява и от прокуратурата.


Ето какво пише общинският съветник в поста си:

"Снощи, на 2 срещу 3 май, в РПУ- Смолян, бе пребит сина ми. Той и още няколко негови приятели са отведени в РПУ - Смолян под претекста, че нарушават обществения ред и слушат музика над допустимия праг. Синът ми е обезобразен до неузнаваемост.

Фрактура на лява ръка от удари с палка, множество синини и кръвонасядания по тялото, установени от компетентно медицинско лице. Медикът е констатирал 11 пъти последователни удара с палка в коляното.

Трудно стъпва на крака си. Всички момчета са бити и унижавани и след съставяне на актове са освободени днес около 11 часа. Публикувам снимки и видео клип, от който става ясно, че момчетата с нищо не са предизвикали подобно поведение на полицейските служители, точно обратно, държали са се изключително уважително и са разговаряли с тях учтиво и на Вие".

Полицията отишла на адреса по сигнал в полунощ на тел.112, че има нарушение на обществения ред с викане, крясъци и силна музика в частен дом в квартал Райково.

Старши комисар Николай Димов, директор на ОД на МВР - Смолян, обаче от своя страна заяви пред медиите:

"На адреса наряд от двама служители се натъкват на агресивно поведение на четирима младежи, които са били във видимо нетрезво състояние. Преди това са имали разправии с техен съсед. Наложило се да извикат и допълнителни сили за преустановяване на нарушението на обществения ред.

Във връзка със задържането на лицата, са предприети полицейски действия. Отведени в РПУ, където са съставени актове за установяване на административни нарушения. Образувана е и предварителна проверка-преписка, с оглед данни на хулигански действия от страна на същите и съпротива и противозаконно пречене на органи на МВР да изпълняват задълженията си по служба във връзка с нарушаването на обществения ред.

Със заповед на началника на Районното управление, на база на публикациите от социалните мрежи, от които се е самосезирал, е образувана и друга проверка, с оглед данни за евентуално извършено дисциплинарно нарушение от колегите, които са били на място". 

Според Стоян Иванов, 27-годишният му син Иван и още 7 момчета били в къщата, когато при тях влиза чичото на момчето - домакин, като разбива вратата и чупи прозорци, тъй като му нарушавали спокойствието.

"Полицаите са отвели четирима в управлението и там са ги били. Синът ми е бил обезобразен. Медик констатира 11 удряния на едно място. Другите са по-леко пострадали. Синът ми има 6 акта, други двама - по 4 акта, а четвъртият - 3 акта. Всички ще си извадят свидетелства утре от съдебен лекар", каза Иванов.

Образувана е проверка по заявителски материал. По предварителни данни, Иван и компанията му са оказали съпротива на органите на реда, държали се оскърбително с тях, заплашвали са ги. В полицията са заведени четирима от компанията от 6 души. Съставени са им общо 15 или 16 акта и са освободени вчера. Почти всички лица са били употребили алкохол.

"Предстои да се изпрати преписката на районна прокуратура - Смолян, за да се прецени дали да се образува съдебно производство и по кой текст. Предполага се, че ще бъдат подведени за хулиганство със съпротива срещу органите на властта", каза окръжният прокурор Тодор Деянов.