Дървета в частен терен край къмпинг „Градина“ се кастрят брутално. Това каза пред Нова телевизия оперната певица Весела Нейнски. Тя сподели пред камерата, че собственикът на имота я е ударил. 

„Идвам от 10 години тук. Караме сърф с други хора. Тъй като през миналата година голяма част от дърветата бяха много брутално окастрени, когато вчера чухме резачките, настръхнахме“, разказва оперната прима.

Няколко високи дървета с щъркелови гнезда пострадаха, едното вече е изсъхнало, добави тя.

„Видяхме отдалече как се режат дървета. Снимах трима души и се опитах да разбера от тях поради каква причина по такъв брутален начин, грозен начин са орязали тези дървета. Те не ни обясниха нищо. Дори единият размаха брадва. Подадох сигнал за Нова телевизия, след което се появи кметът на Черноморец“, заяви Нейнски. 

„Малко след това дойде единият от собствениците на комплекса отсреща. Разбрах, че е местен човек. Той беше доста агресивен и арогантен. Удари ме и ми изби телефона, когато се опитах да заснема неговата реплика, че всички дървета ще изсече, когато свърши сезонът“, добавя тя.

„Притесни ме това, което се случи. Бяха здрави дървета. Вероятно пречат на гледката към морето“, каза пък Валя Георгиева.
Кметът на Черноморец Росен Деспов поясни, че дърветата са в частен терен. 

„Собствениците му са подали уведомление за кастрене на дървета в общината. Предстои да разберем дали им е издадено разрешително както и дали са спазили изискването и препоръките на специалистите. В зависимост от тази проверка, която ще направим днес, ще се предприемат действия от общинската администрация“, добави той.

„Свидетели сме в последно време на изключително много безобразия, облечени в законова ръкавица и се правят с разрешение от властите. Много се надявам това да не става тенденция. Дори и да става въпрос за кастрене, както твърди кметът, това не се прави в този сезон и по този начин, тъй като дърветата трябва да бъдат намазани с бактерицидна паста, която да ги предпазва от вредители. В противен случай те изсъхват“, обясни оперната певица.  

Това се прави преди зимата, когато соковете на дървото са в корените, тъй като иначе просто умира, каза още тя.