Абсолютно всички количества и видове хляб са били изкупени в Шумен още до обяд на 6 януари в петък, разказаха търговци. Заради зимната обстановка и презапасяване шуменци изкупили и стария хляб, останал от предния ден и утринната доставка, а от обяд нататък нито един камион с хлебни изделия не успял да стигне до града.
Местният хлебозавод беше приватизиран и препродаден още през 90-те и сега градът разчита на самуни от Варна, Добрич и Велико Търново, пише "Монитор".

В събота хипермаркети и квартални магазини отново отвориха с празни рафтове за хляб. До обяд нямаше никаква яснота ще има ли нови доставки. По данни от общински служители камион тръгнал към Шумен от хлебозавода във Варна, но бил стигнал само до Аксаково, където бил спрян от полиция на КПП, тъй като магистрала "Хемус" била непроходима."Проблемът с доставките беше обсъден на заседанието на Областния щаб за защита на населението при бедствия, на което присъстваха и представители на големите търговски вериги в града. Стана ясно, че има възможност хляб да бъде доставен от Добрич и Варна. Това ще стане в следобедните часове днес.", обяви в 14,30 ч. Милка Павлова, говорител на областния управител Донка Иванова. Когато камионите имали готовност да потеглят със съдействието на областните управители на Добрич и Варна, както и на служба "Пожарна безопасност и защита на населението", щяла да бъде осъществена организация и да им бъде осигурено трасе до Шумен.

Имало възможност  хляб да бъде доставен и от Велико Търново, при заявка от страна на веригите от областта можели да създадат същата организация както с Добрич и Варна. "По тази схема ще се работи и през следващите дни при необходимост и заявки от страна на търговските вериги", коментира пред Агенция Монитор Павлова.

Шумен не беше оставал без хляб от януари-февруари 1997 година, но тогава кризата беше зърнена.