Проектът за новия стадион в бургаския ж.к. "Меден рудник" бе представен току-що по време на редовната Постоянна комисия по младежта и спорта, пише Флагман.бг. 

Представянето на идеята – чертежите и визуализациите – разбуниха духовете в залата, където присъстваха главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева, фенове на „Нефтохимик“ и общественици.

Спорове възникнаха при обявяването на броя зрители, които ще могат да гледат мачове на новия стадион. Стана ясно, че по проект са предвидени около 4500 седалки, което крайно разгневи някои от феновете на Нефтохимик и футбола в залата.

Проблем бе и факта, че както изглежда почитателите на футбола искат възможно най-скоро да имат активен стадион, на който любимите им отбори да тренират и играят, а вариантите за това са два – изграждането на предложения нов стадион в жк „Меден рудник“ или отчуждяването на съществуващите два – Черноморец и Нефтохимик.

 

Въпреки кратките спорове и сблъсъци по време на постоянната комисия по спорт, по които си пролича, че феновете на футбола в Бургас са отчаяни, до консенсус изглежда все пак се достигна. Това стана след като архитект Емил Бурулянов даде подробности за проекта. 

„Към стадиона са предвидени много други зали, които при одобрената ценова рамка, ще превърнат съоръжението в едно от най-модерните и атрактивни в страната. Говорим за: зала за пресконференции, зала за медии, спортна зала за фитнес, зона за релакс и СПА, 4 коментаторски кабинки, цяло телевизионно студио, ВИП зона с кафе и бар, както и различни преместваеми обекти, санитарни помещения и съблекални“, уточни арх. Бурулянов.

Прогнозната стойност на проекта не бива да надвишава 10 млн. лв. а стадионът ще бъде с капацитет от 4350 места, с възможност за разширяване на капацитета до 5400 места. Това никак не се хареса на почитателите на футбола, които са свикнали с тройния до четворен капацитет на другите два стадиона в Бургас. "Заменяме кон за кокошка", коментира лаконично мъж от залата, който напусна показно залата.

 

„Теренът, който е избран, е общински. Той е силно заблатен и ще се наложи да бъде заравняван. Тези дейности са предвидени в бюджета, отпуснат за строително-монтажните дейности за стадиона. Към целия проект са предвидени както изграждането на уличната инфраструктура, така и обособяването на огромен паркинг с капацитет от 310 автомобилни места, сред които 31 места за хора в неравностойно положение, 31 за електромобили, 4 места за  автобуси и десетки велостоянки“, обясни още арх. Бурулянов. Той допълни, че това се прави с цел да се избегнат проблемите, които възникват при мачове на стадиона в жк "Лазур", когато при всеки мач се получават задръствания.

Строителството на новия стадион може да започне до началото на пролетта догодина, каза на своя страна главният архитект на Община Бургас Весела Илиева. Това ще се случи едва след като проектът бъде окончателно одобрен и бъде спечелена обществената поръчка за търсене на изпълнител. 

Въпреки всичко вариантът с нов стадион вместо отчуждяване на старите се оказа най-уместен и получи подкрепа в залата. Прогнозният срок на изпълнение пък ще бъде около 2 години след първата копка, която може да се осъществи  най-рано на пролет.