Тежка авария на водопровод потопи Лом в жажда и суша за дни. Ситуацията е почти бедствена, повредата е огромна, рукналите порои са издълбали дълбоко дере и възстановяването на тръбопровода е невъзможно засега, заявиха експерти, цитирани от в. Труд.

Водопроводът от помпената станция край село Добридол към Лом гръмнал около полунощ срещу вторник и до сутринта чешмите на над 20 000 души на града и близките села пресъхнали. 

Пристигналите на мястото ВиК специалисти заварили ужасяваща картина – желязната тръба била отрязана като с нож, а рукналата от нея струя с дебит 200 литра в секунда, изкопала в стръмния скат дълбоко над 6 метра дере. В кратерът пропаднали и срутени дървета. 

„Изкопът е огромен и трудно достъпен. Прилича на ударено от бомба. Разкъсаните тръби вече не могат да бъдат свързани!”, коментираха местни жители. 

Според осведомени хидроспециалистите се опитват да свържат полагащите се наблизо нови тръби към Лом със стария водопровод, за да снабдят града с питейна течност. От общинската управа обявиха, че се извършва спешен ремонт и до четвъртък чешмите ще потекат. Според запознати обаче Лом може да остане на сухо до края на седмицата. Проблемите със близо 50 годишния водопровод към Лом измъчват жителите на района от години.

Заради изгнилите тръби стават над 360 аварии годишно, а загубите на вода надхвърлят 80 %. Местната управа и гражданите отдавна настояват за изграждане на нов водопровод, но дадените преди 10 години 1,3 млн. лева изчезнаха в близка до властта тогава фирма. Едва преди месеци започна първият етап от полагането на нови тръби. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!