Здравко Димитров: Познавам в детайли системата на образованието, защото в нея отговорностите са поделени между държавата и общината и имах отношение към много от проблемите. Аз лично като областен управител бях в основата на разработването на механизма за обхват, заяви Здравко Димитров, цитиран от "Марица".

Той стартира от Пловдив пилотно и по него над 25 000 деца вече са върнати в училищата. Работим от години и за здрава връзка между бизнеса и образователните структури, за да знаем какви кадри ще са необходими в следващите години и как професионалните гимназии и вузовете да ги подготвят.

За да могат в края на обучението младежите да имат в ръцете си диплома, която веднага могат да осребрят с намирането на хубава работа с добра заплата.

По отношение на базата също познавам основните проблеми. Тук те са свързани най-вече с необходимостта от нови детски ясли и градини. През последните години Пловдив се развива с бързи темпове и населението расте. Знам как да направя града по-удобен за младите семейства.

Конкретно планирам до края на мандата да изградим поне по едно детско заведение -ясла или градина, във всеки от шестте района на Пловдив. В града трябва да има удобно място за всяко дете, без да се налага родителите да пътуват с километри, за да го оставят или вземат от градината.

Имаме разписан план за строителството на две нови училища. Ще решим проблема със сградата на Математическата гимназия, както и на другите училища, които делят една сграда.

Работим по реален план, според който до 2029 година всички училища да преминат на едносменен режим.