„Министърът на транспорта носи цялата отговорност за ситуацията с „Вера Су”. За екологичното замърсяване отговаря МОСВ. Те не са взели придънни проби под кораба, за да се види, че е многократно замърсено”. Това заяви Емил Димитров в студиото на „На фокус с Лора Крумова”.

„Черно море е понесло много, ще понесе и това. Дали туризмът и риболовът ще го понесат, е друга тема”, добави той.

Той беше категоричен, че е пропуснато много време, в което е можело да се действа адекватно в ситуацията със заседналия кораб.

„Първият път е имало опит тайно през нощта корабът да се разтовари. След като е бил заседнал, са се опитали да го облекчат, за да добие плаваемост и да олекне. Изхвърляли са всичко набързо, за да може по-бързо да стане по-лек. Не са отчели обаче факта, че отстрани има баластни резервоари, които са отежнили кораба. Той пътува и пълен, и празен.


Когато е празен има такива резервоари, който се пълнят с вода, за да има по-голяма плаваемост. Пет от тях сега са повредени и са пълни с вода. Когато е заседнал – задницата му се вижда, че е по-високо”, обясни още той.

И добави: „Към момента корабът не е толкова опасен. Това, което изхвърляха, не е толкова опасно. Спукани са само баластните резервоари. Корабът все още е в изправност”.