Двама спешни медици от ЦСМП-Варна пострадали, докато се опитвали да стигнат в поледицата до адреси в морската столица, научи БЛИЦ. Инцидентите се случили в петък, когато заради снегонавяванията голяма част от районите във Варна бяха труднодостъпни за лекарските екипи.
И двамата медици от Спешна помощ  – мъж и жена, паднали лошо, докато опитвали да обслужат адреси във варненския квартал „Възраждане“. Лекарката се подхлъзнала до блок 1, паднала, ударила си лицето и има наранявания по устата и брадата.
 

Изключително много са повикванията към ЦСМП-Варна през последните три дни – от момента на усложняването на метеорологичната обстановка. Според спешни медици, освен, че сигналите са в пъти повече от други дни, което само по себе си затруднява обслужването им, достигането на линейките до адресите, много често минава през различни перипетии заради пътната обстановка.
 
Медиците са на мнение, че за поредна зима мнозина граждани спекулират с проблемите си и предпочитат да се обърнат към Бърза помощ за по-лесно, въпреки че не се касае за неотложен случай, отколкото да отидат при личния си лекар.
 
„Продължават гражданите да смятат, че при най-малкия проблем, който имат, следва ние да отидем на място, без да се съобразяват със ситуацията по пътищата. Има много случаи, които не са спешни, но след като ги обслужим на адресите ни казват: вие сте длъжни и това е.“, коментираха пред медията ни спешни медици.
 
През вчерашния ден е имало случай в село Любен Каравелово, когато въпреки че е била повикана Бърза помощ, баща на дете решил впоследствие сам да закара детето си до болницата за преглед. В апаратната на ЦСМП-Варна били получени два сигнала за деца, които се нуждаят от спешна медицинска помощ. На място лекарят преценил, че действително и двете деца се нуждаят от хоспитализация. Бащата на едното дете обаче отказал то да бъде качено в линейката и решил да го заведе с личния си автомобил до УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.
 
„Не е ясно, защо тогава вика спешен екип?! Щом е можел, и даже впоследствие е настоявал сам да закара детето си до болница, защо е трябвало да се обажда и да ангажира линейка, която в същото време е можела да обслужи и други адреси?!“, недоумяват хора от спешната помощ
 
Вчерашният ден е бил особено тежък за работата на лекарите от ЦСМП-Варна. Имало е много адреси, които са в Аксаковска община, където до днес беше обявено бедствено положение. С помощта на военните, екипите на „Гражданска защита“ и „Пътна помощ“, които разчиствали с пътищата, спешните медицински екипи успели да достигнат навсякъде и нямало необслужен адрес. Сред повикванията, четири са били за родилки, които впоследствие са били транспортирани до болница.
 
Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ