Официалният бизнес на Димитър Желязков - Митьо Очите е сведен до минимум. Несебърският бизнесмен се принуди да направи това, след като през 2008 г. стана обект на интерес от страна на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.
Към момента основното му дружество е "Агро Стил 2005". През него той кандидатства и по европроекти в Министерство на земеделието и има отпуснати не малко средства. Миналата година дори стана публичен скандал, след като се оказа, че с част от парите Желязков си купил скъпи автомобили, с които да вози чужденци за... еко туризъм.
 
Всичко и до днес се води собственост на "Агро Стил 2005".
Чрез фирмата си Очите от години се е превърнал в едър земевладелец. Той притежава стотици декари ниви в села край Бургас. Част от тях са засявани със слънчоглед и жито, а върху другите Димитър Желязков е насадил елитни лозя.
Фирмата на подземния бос е успяла да се сдобие и с апетитен парцел в несебърския квартал "Черно море". Върху него днес е вдигната луксозна сграда с апартаменти и магазини. Цялото имущество на "Агро Стил 2005" е оценявано от брокери на стотици хиляди левове.
 
Друга и то не малка част от парите на Митьо Очите се превърта през дружество, в което управител е съпругата му Антигона Янулис.
Сий сайд инвестмън обаче се води собственост на сейшелската офшорка "Адвансед ентърпрайз" ЛТД. Именно през нея се управляват част от средствата, спечелени от Димитър Желязков, твърдят източници на БЛИЦ.
 
Непряко Димитър Желязков е свързан и с друга една фирма - Ер Ви Инвестмънт. В него управител в миналото е небезизвестния Радостин Бързанов - Радо Слънцето, за когото се твърди, че си партнира с Митьо Очите в продажбата на кокаин по Черноморието. Той стартира кариерата си като бодигард на Васил Илиев и дори е един от свидетелите на убийството му. Впоследствие израства в структурите на някогашната ВИС.
 
Източници на БЛИЦ разкриват още, че реално финансите на Димитър Желязков отдавна са изнесени от България и той държи в български банки не толкова големи суми. Още преди две години Митьо Очите се погрижил да обезпечи и дъщеря си Станислава, на която има солидна сума в банката, както и няколко имота в Бургас, Несебър и София.
 
Съпругата Антигона, който роди на Димитър Желязков син, също е добре обезпечена.
 
В края на миналата година от НАП - Бургас обявиха търг за няколко от имотите на Димитър Желязков, конфискувани от комисията "Кушлев". Търгът трябваше да се проведе на 22 октомври. Проверка на БЛИЦ установи, че и към момента същите тези имоти се водят все още на държавата, но към тях проявяват интереси хората на Митьо Очите.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ