От независими източници агенция БЛИЦ научи, че Антикорупционната комисия проверява местни обвързаности в магистратската общност на град Пловдив.

Агентите на КПКОНПИ работят под прекия контрол на прокурор от Антикорупционната специализирана прокуратура. В близките дни се очакват разпити на шефа на апелативната прокуратура на Града под тепетата Иван Даскалов и други важни магистрати от Пловдив. Агентите на Комисията проверяват информация за „чадър“ върху незаконното производство на цигари в региона и пране на пари.

Получавани са суми „под масата“ от известни производители на нелегален алкохол и цигари в региона. В града отдавна се говори, че висши магистрати и полицаи са на „абонамент“ при емблематични за района, а и за страната, бизнесмени. Публично известно е, че същите, подобно на случая „Карнобат“, развиват освен легален и доста по-печеливш нелегален бизнес с производство на цигари и алкохол. Като не плащат данъци, естествено е да печелят много. И част от печалбите да „инвестират“ в правилните хора, които да осигуряват нужното спокойствие за бизнеса.

По този начин нелегалният бизнес функционира необезпокоявано вече години наред. Неслучайно топлата връзка с магистратската общност е местен полицай, известен с многозначителния прякор „Тото Милионера“. Явно човекът е късметлия, но до кога ще е така? Публична тайна в полицейските среди е случаят от миналата година, когато под негово ръководство бяха ударени конкурентни нелегални фабрики в цялата страна, като само една бе от района на Пловдив. В града вече с насмешка се коментират паранормалните възможности на същия полицай, позволили му да намери нелегална фабрика чак в Дулово, за да отклони вниманието от местните „бизнесмени“. Усилията му обаче могат да се окажат напразни, след като този случай, отнасящ се до небезизвестните Бирми, беше иззет от Столичната прокуратура.

Това несъмнено е смутило съня на този вездесъщ полицай и колегите му, а и на някои магистрати от Пловдив. Със сигурност и посещенията им до определени чейндж бюра и финансови къщи в града рязко са намалели. Според нашите източници  проверява се и връзката на местните „борци с престъпността“ с конкретен висш магистрат от Главна прокуратура, от чиито услуги същите явно са се ползвали.

Така постепенно примката се затяга и за тази местна група псевдполицаи и магистрати предстоят трудни времена. Но ако те наричат „Тото Милионера“, то явно си роден под щастлива звезда и трудните времена могат да те подминат. Както е било и до сега. И ако един полицай наричат „Тото Милионера“, то сещате ли се как наричат големите риби в града – местните (а и не само местните) магистрати, без чиято помощ не може да има никакъв „чадър“ над нелегалния бизнес. Дано този път да не им се размине и да не могат да си харчат милионите „спестени“ от „огромните“ полицейски и магистратски заплати.