„Емоциите избуяха. За мен няма логично обяснение за действията за излизане от коалицията на ИТН. Трифонов принуди министрите на ИТН да напуснат правителството. Няма казус „Македония”. Решението зависи от парламента”. Това заяви в предаването „Здравей, България” вицепремиерът Борислав Сандов.

„Ние като „Демократична България” сме последователни. Това е единственото възможно правителство в момента, в една доста трудна ситуация, предизвикана от външни фактори”, продължи Сандов.

„Кабинетът трябва да покаже цялата картина и да остави НС да вземе правилното решение, според съвестта им, а не според емоционални предпоставки. Страната ни е в тежко положение, особено заради външните кризи”, коментира вицепремиерът.

Попитан дали е възможно Асен Василев да стане премиер, Сандов каза: „Това е разговор, който трябва да се проведе в рамките на коалицията. Не изключвам разговори и с ИТН”.

„Вероятно има начин правителството да бъде подобрено, подсилено”, каза Сандов.

„Не виждам в рамките на това НС друга коалиция, освен съществуващата. Или намалена с една от партиите, но подсилена с депутати, избрани от същата тази партия”, каза Сандов.

„Рискът е и за сериозно навлизане на интересите на един, искащ да бъде император като Петър Велики, който не знаем дали няма да си позволи да агресира и върху още някоя страна. Много сериозен е рискът, ако при бъдещи избори се образува мнозинство, което смени цивилизационно посоката на България и се опита да я тласне извън ЕС и НАТО. Виждам такъв риск”, каза Сандов.

Екоминистърът коментира и наводненията от последните дни. Имало комплекс от причини за това. „Най-силните са екстремните прояви на времето и огромните количества дъжд, които се изляха”, каза Сандов.