В комбина със скандални строители работи рекетьорската бухалка „Бивол“. Собствениците на сайта - самозваният „разследващ“ журналист Асен Йорданов и жена му – шефката на пиар агенция „Имидж едвъртайзинг“ Алберта Алкалай, буквално са превърнали медията си в пералня за чистене на мръсните ризи на двама бургаски бизнесмени със спорна репутация Здравко Станчев и Янко (Янис) Кесаровски, като бълват поръчкови материали, обслужващи интересите им, пише "Монитор".
В серия от разследвания агенцията разкри, че Асен Йорданов и Алберта Алкалай с помощта на ортака си, представящ се за главен редактор на „Бивол“ Атанас Чобанов, са превърнали от години рекета в доходоносен семеен бизнес, като предлаганите услуги са по две схеми. Първата дублира похватите от началото на Прехода, на които биха завидели дори мутрите от най-агресивната му част, като на прицела й са главно кметовете по Южното Черноморие.

Тя е на принципа „или плащаш, или те маскарим“ и от нея вече са се опарили неколцина градоначалници. При нея Алкалай цъфва при съответната мишена с оферта за медийно обслужване от страна на „Имидж едвъртайзинг“ и ако тя бъде отхвърлена, на сцената излиза „Бивол“, който започва да очерня кмета (виж карето). При втората схема пък се прави обратното – този, който приеме да ползва услугите на „Имидж едвъртайзинг“, получава пълен пакет обслужване. Той включва не само положителни статии, чистещи имиджа му, но и поръчкови очернящи материали срещу противниците му. Именно от този ВИП пакет услуги се възползват Станчев и Кесаровски, показва проверката на Агенция „Монитор“. Работата на „Бивол“ с тях е показателна, защото сваля лицемерната маска на природозащитници, надената от самопровъзгласилите се за борци срещу презастрояването псевдожурналисти, които на думи уж бранят природата и гражданските интереси, а на дела са склонни да ги съсипят срещу конкретна мотивация.

Двамата бизнесмени Станчев и Кесаровски са собственици на поне дузина общи фирми, като обсегът на бизнеса им е главно в сферата на строителството, но включва и проекти за зелена енергия. Трябва да се уточни, че с тандема Йорданов-Алкалай ги свързват не само общи начинания например, но и приятелски връзки. В Бургас е публична тайна, че Здравко Станчев е семеен приятел на Алберта, като двамата са партньори в общо НПО – сдружение Център за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. Фондацията е създадена през 2013 г., като сред учредителите й са не само бизнесменът и т.нар. пиар дама, но и половинката й Асен Йорданов, както и баща й Леон Алкалай. Целта на АЛЕФ е да прави общи инициативи, в това число и с общината, които да градят имидж на обществено ангажирани личности на учредителите на сдружението. Доколко те наистина са такива, е показателен пример, датиращ 2 години преди създаването на фондацията.

През 2011 г. Бургас е разбунен от протести на хора, живеещи до входа на Морската градина. Причината е строителството на сграда, извисяваща се двойно над всички околни кооперации. Докато в масовия случай те достигат максимум 8 етажа, зданието с помпозното име „Синя вълна“ е с цели 18 и буквално похлупва района като Китайската стена. Логично избухва обществен гняв, като гражданите се надигат на митинги. Но докато почти всички медии в града отразяват недоволството им, „Бивол“ бълва пиар след пиар, описващ „Синята вълна“ като чудо на архитектурата и дори го промотира като сграда на годината.

Еклектичното бетонно чудо, което по документи носи още по-шармантното наименование Sea Garden Panorama е построено от фирмата „Триа инвест“, собственост на скандалното дуо Станчев - Кесаровски. Лъскавият бетонен мастодонт е свързан и с друго бизнес начинание на двамата – фирмата „ПЕГ пауър енерджи груп“, която се занимава с изграждането на фотоволтаици. Всъщност върху „Синята вълна“ е една от фотоволтаичните централи на дружеството, което от своя страна пък лъсва в регистър на длъжниците на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Все факти, за които „Бивол“ мълчи. Към настоящия момент друго дружество на дуото Станчев – Кесаровски БМ ООД е замесено в поредния имотен скандал в морския град. Оказва се, че фирмата има и друг проект за бетонен мастодонт на мястото на настоящия паркинг на Морската градина. Срещу начинанието на двамата отново се надига вълна от недоволство в Бургас, но сайтът „Бивол“ буквално е ослепял за нея.

Ако се чудите каква е причината за приспиването на гражданската съвест на т.нар. блюстители за обществените интереси, то тя лъсва при елементарна справка в сайта на „Имидж едвъртайзинг“. В списъка на клиентите на пиар агенцията там лъсва една от основните фирми на Станчев и Кесаровски – РМ ООД (бел.ред. - акционери в нея са двамата бизнесмени заедно с друго свое общо дружество - „Триа инвест“), както и Триа сити център. На каква точно стойност са договорите на „Имидж едвъртайзинг“ с двамата бизнесмени засега не е ясно, но явно са на достатъчно голяма, за да мотивират „Бивол“ да бълва не само пиар материали в полза на скандалния тандем, но и очернящи „разследвания“ срещу противниците им.

Емблематичен е случаят с предишния областен управител на Бургас Павел Маринов, който буквално е атакуван от няколко посоки заради това, че не е обслужил друга от фирмите на Станчев и Кесаровски - „Сентрал парк Бургас“ (двамата я притежават през „Триа инвест”). Дружеството води имотен спор с друга компания - „Бутед“ АД, за 42 дка земи в Северната промишлена зона на града. „Сентрал парк“ има инвестиционни намерения за терена, но върху него са разположени сгради, които са собственост на „Бутед“.

Следват серия от атаки, в това число съдебни, между двете дружества, като в различни етапи от тях държавните институции подкрепят ту едната, ту другата фирма. В крайна сметка Маринов издава заповед. С нея отменя две заповеди на предшественика си, които обслужват интересите на „Сентрал парк Бургас“ ЕООД, като отписва имотите от регистрите на държавната собственост в нейна полза. С отмяната на тези заповеди пък Маринов реално нарушава интересите на фирмата на Станчев и Кесаровски, която подава сигнал в прокуратурата. Вместо да оставят държавното обвинение да си свърши работата обаче, „Бивол“ буквално залива с помия Маринов. Страницата бълва редица материали срещу него, като в един момент псевдоразследващите журналисти
дори включват в арсенала си и замразена риба, мистериозно „изплуваща“ в резервата Ропотамо. Целта на атаката е да се покаже, че губернаторът е обслужил интересите на друга фирма, която е започнала ремонт на лодките в резервата и така е предизвикал екокатастрофа. След проверки на ИАРА обаче лъсва, че рибата, която уж е убита от новите наематели, не е морска и е била дълбоко замразена преди да се появи изненадващо в реката.

Докато уж се борят срещу презастрояването му, „Имидж едвъртайзинг“ с договор за медийно обслужване на резервата:
На хранилка са в парк Странджа

Освен да играе в полза на бизнесмени със съмнителна репутация „Бивол“ върши мокри поръчки и на зеления октопод, като често пъти влиза в ролята на бухалка на хората на Тома Белев и сие. Публично престъпният тандем между Алберта Алкалай, Асен Йорданов и Атанас Чобанов твърди, че го прави, защото се грижи за природата на страната. Истината обаче е доста по-различна. Докато „Бивол“ се бори всячески срещу влизането в сила на устройствения план на Царево – в това число и със заплашителни есемеси до кмета, „Имидж едвъртайзинг“ се оказва на хранилка в природен парк „Странджа“.

През 2013 г. тя е спечелила обществена поръчка за 61 178 лева без ДДС (над 73 бона с данъка) за информационни кампании и изготвяне на рекламни материали по европроекта „Устойчиво управление и устройство на природен парк Странджа“. Договорът е разписан от тогавашния шеф на парка и – едва ли случайно – също дългогодишен борец срещу влизането в сила на устройствения план за Царево, Стефан Златаров.Второто впрочем е закономерно предвид факта, че Златаров е сред ортаците на Тома Белев, като взаимоотношенията между двамата са дотолкова топли, че когато няколко месеца след като разписва договора Златаров е отстранен от шефската си длъжност в природния парк, звъни на главата на зеления октопод, за да го пита дали да подписва заповедта.

Зад драмата с общия устройствен план на Царево всъщност стоят именно интересите на екоорганизациите около Тома Белев да се превърнат в „архитекти“ на защитената местност Странджа, убедени са в района. Зелените от години скачат срещу ОУП-а на морската община с мотива, че ще спомогне за разрушаването на природата в района. В същото време се оказва, че еколозите са се доредили до това да правят план за управление на Странджа по европейска програма. Конкурсът е спечелен от близката до Белев фондация „Биоразнообразие“. По закон планът за управление трябва да се направи на базата на ОУП-а на съответната община. Ако такъв обаче няма, планът за управление ще се използва за основа на бъдещ ОУП. Именно затова в казуса с Царево целта на зелените организации е да се събори действащият ОУП. Ако планът за управление излезе първи, тогава общият устройствен план ще трябва изцяло да се съобрази с него. Битката е кое ще излезе първо. Защото планът за управление, който налага съответните норми и рамки, се прави от природозащитните организации и така реално те ще бъдат архитектът на тези територии, категорични са жителите на Царево.

„Всеки, който иска да строи в тези територии, трябва да се „помоли“ на тези екоорганизации, които правят плана за управление на Странджа. И това ще струва пари”, описват бъдещето местните. Според тях именно в тази битка природозащитниците са включили и „Бивол“.

„Това е като в една армия – има си логистичен екип, който разработва стратегиите, разбира се, че трябва да има камикадзета, които да стрелят. Биволът са камикадзета. Те влизат с медията, когато има някой, когото те трябва да настъпят, разказват жителите на Царево. Видно от договора на Алкалай с природен парк „Странджа“, услугите им едва ли са безплатни.

Сайтът боде кметове с рекет
С рекетьорска схема, на която биха завидели дори мутрите от най-агресивната част от прехода, преследва кметове т. нар. сайт за разследвания „Бивол“. Тя действа на принципа „или плащаш, или те маскарим“.От нея вече са се опарили неколцина градоначалници на морските общини, в които се подвизават двамата самозвани журналисти, които стоят зад интернет страницата - Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Причината е, че кметовете са отказали да се поддадат на натиска и съответно са станали мишена за очернящи ги статии в „Бивол“. Това показа разследване на Агенция „Монитор“. То беше потвърдено и от преизбрания за втори мандат кмет на Поморие Иван Алексиев, който е и една от жертвите на въпросното изнудване.

Схемата е следната –двамата пращат при съответния кмет, когото възнамеряват да рекетират за пари, половинката на Асен Йорданов Алберта Алкалай.  Алкалай е собственик на ПР агенцията „Имидж едвъртайзинг“, специализирана в изпълняване на поръчки именно по Южното Черноморие, където се вихрят Йорданов и Чобанов. На срещата с въпросния градоначалник нежната бухалка на „Биволите“ дава оферта за съвместна работа, винаги включваща едно и също – изграждане на имидж на общинския съвет и персонално – на кмета на общината. Ако мишената реши (има и случаи на градоначалници, съгласили се да си „сътрудничат“ с „биволите“ - б.а.) да отхвърли офертата, резултатът също е неизменен – канонада от очернящи статии срещу въпросния човек, тиражирани от страниците на сайта.

Практиката действа от години.
Бухалките на „Бивол“ почукват на вратата на Алексиев през 2011 година, когато е избран за първи път за кмет на Поморие. Причината – триото иска да си подсигури продължаване на договора за обслужване, който е имало с предния градоначалник Петър Златанов.