Докато се представя за жертва на институциите и обикаля телевизионните студиа, се оказва, че Емилиян Гебрев не спира с опитите си окончателно да овладее „Дунарит“.

Въпреки че заради престъпните схеми на Цветан Василев акциите на завода са запорирани още преди 5 години от НАП и КПКОНПИ  и подлежат на отнемане в полза на държавата, бившият агент на Държавна сигурност и укриващият се в Сърбия финансов фараон, искат окончателно да откраднат завода и да ощетят държавата с милиони. Изключително порочно е, че в тази схема вероятно са замесени и съдии.

Припомняме, че „Дунарит“ дължи над 100 милиона лева на КТБ, като синдиците на банката водят множество дела в опит да ги съберат. Същевременно акциите на предприятието са предмет и на мега делото за отнемане в полза на държавата на над 2 милиарда лева незаконно имущество на Цветан Василев.

При тези факти, след като схемите на Василев с руския олигарх Малофеев се провалиха, през 2016г. се появи Емилиян Гебрев, който и досега твърди, че е собственик на „Дунарит“, макар да няма нито едно доказателство за това.

Нещо повече, същият пробва да увеличи незаконно капитала на дружеството от 8 милиона на 68 милиона лева, с цел запорираните от държавата акции да загубят значение и по този начин фирмата му „Емко“ на практика да влезе във владение на завода.

Съществена подробност в целия случай обаче е обстоятелството, че Комисията за защита на конкуренцията изрично забрани през 2019г. това увеличение, а според документите в търговския регистър, нейното разрешение е задължително условие.  

Сега се оказва, че докато занимава обществото с манипулацията, че бил тровен уж заради интереса си към „Дунарит“ (наскоро сайтът  „Belingcat“ чрез разследващия журналист Христо Грозев официално ги опроверга), Гебрев тихомълком и вероятно в съучастие със съдии от Окръжен съд – Русе, прави пореден опит да „избомби“ дружеството и да впише увеличението на капитала.

Видно от търговския регистър, в началото на 2020 година неизвестен съдия от Русенския окръжен съд е изпратил съобщение до Агенцията по вписванията с приложени две решения на софийски съдилища, с което на практика е поискал длъжностното лице по регистрацията да погази закона и да впише увеличението.

Оглавяваната от Сотир Цацаров КПКОНПИ веднага е възразила, като е посочила, че срещу замесените лица са повдигнати наказателни обвинения, а ако увеличението бъде вписано, държавата ще бъде ощетена.

Синдиците на КТБ също остро са възразили и са наблегнали на обстоятелството, че Комисията за защита на конкуренцията изрично е забранила подобно действие. Прилагайки закона, търговският регистър е отказал вписването, като така отново е порязал мераците на Гебрев и Василев и е защитил интереса на държавата.

Аферата обаче не приключва дотук, защото само няколко дни след това, на 15 януари, е пусната жалба против този отказ до Окръжния съд в Русе. А предвид обстоятелството, че новата процедура тръгва всъщност от съдия именно от този съд, вероятно целта на цялата операция е да се напише съдебно решение, с което отказът да бъде отменен, а увеличението да стане факт - въпреки забраната на Комисията за защита на конкуренцията и въпреки наложените от държавата запори върху акциите.

Дали схемата на агента на ДС Гебрев и на открадналия милиарди от КТБ Василев този път ще сработи, предстои да се разбере. Неминуемо обаче държавата трябва да вземе спешни мерки, както съдът да правораздава съобразно закона, така и  престъпниците с бели якички най-после да спрат да я разиграват и да понесат своята отговорност.