Съдебният състав по делото срещу групата на Божо Кравата изиска информация по производството срещу бандата на Митьо Очите. Това стана по настояване на адвокатите на Божидар Кузманов-Кравата и други подсъдими, пише "Флагнман".

В сряда Специализираният наказателен съд възобнови процеса след неколкомесечна пауза.

Кузманов и хората му са подсъдими по повод стрелбата в ресторанта “4 you” в Слънчев бряг на 8 юни 2016 г. Тогава Димитър Желязков-Митьо Очите бе тежко ранен, а гардът му Александър Алексиев бе убит.
Очите и роднини на Алексиев са частни обвинители по делото срещу Кравата.

Димитър Желязков и негови хора обаче бяха арестувани преди три месеца, като също получиха обвинения за организирана престъпна група, включително и за палежи.

Това бе един от аргументите от адв. Иван Ангелов за „инкорпориране” на досъдебното производство срещу бандата на Очите към делото срещу групата на Кравата.

Той припомни, че след стрелбата във “4 you” ресторантът е бил запален. Изгоряло и още едно заведение („Оксижен” – б.а.).

Освен това защитата претендира, че Кузманов и хората му са действали при неизбежна отбрана при стрелбата срещу Очите и аверите му.

Адв. Димо Гочев изтъкна, че инкриминираният период на действие на хората на Очите бил 2013 – 2018 г. Ако те са били обект на наблюдение в периода, включително с използване на специални разузнавателни средства (СРС), то това включвало и деня на стрелбата – 8 юни 2016 г. Затова и придобитата информация можела да е релевантна и по делото срещу Кузманов и останалите подсъдими.

Един от свидетелите – Калоян Колев, също е сред арестуваните хора на Очите, припомниха адвокатите.

Прокуратурата протестира срещу искането на защитата за присъединяване на делото срещу Димитър Желязков към съдебното производство с аргумента, че двете нямат връзка помежду си.

Съдът обаче прие тезата на адвокатите и разпореди да се изискат справки от Специализираната прокуратура за това дали има образувано досъдебно производство срещу частния обвинител Очите, дали свидетели по делото са станали обвиняеми, както и дали са използвани СРС-та.

Не бе одобрено обаче искането на адв. Росен Петров - Димитър Желязков да бъде доведен евентуално принудително, за да потвърди, че иска да остане частен обвинител.
Адв. Петров обясни, че това касае регресивните права на подсъдимите, но не успя да убеди съда.