Няма да има спиране на тока при неплащане на сметки. Спирането на тока е много крайна мярка, до която няма да се стигне в тази ситуация. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя поясни, че и към настоящия момент, за да се стигне до изключване на електрическото захранване, се правят няколко опита за контакт с лицето, и ако има основание, сметката бива разсрочена във времето с удобен план.

Тя допълни, че всяко електроразпределително дружество , като, в зависимост от ситуацията, срокът ще бъде удължаван. Тази възможност се отнася за всички, а срокът е удължен двойно – от 10 – на 20 дни.

Теменужка Петкова поясни, че за уязвимите потребители, граждани, които не могат да се възползват от онлайн банкиране или да платят по други начини, дружествата са поели ангажимент в центровете за обслужване на клиенти да вземат специални мерки – да се създаде такава организация на работа, която да гарантира присъствието на определен брой лица, който да не превишава минимума – това са до две лица на едно и също място и то на разстояние до 2 метра един от друг.

Осигурени са предпазни средства за служителите на гишетата, които имат досег до гражданите, дезинфекцират се помещенията непрекъснато, каза тя.

Предвидени са и възможности за плащане на сметките по банков път, чрез банкомат, онлайн и други, като дружествата ще информират допълнително на сайтовете си.

Относно предложенията за въвеждане на мораториум по отношение на плащането на сметките за битови и комуналните услуги, Теменужка Петкова заяви, че такова предложение би създало проблем, отколкото да го реши.

Да не се плащат сметките е безотговорно. Ще нарасне междуфирмената задлъжнялост, което ще създаде сериозен дефицит вътре в системата.

Ако се отложат във времето задълженията, ще дойде денят, в който те трябва да се платят, и ако му съобщим на потребителя, че трябва да плати няколко сметки за ток – как ще се почувства той. Трябва да бъдем отговорни към своите задължения като граждани, заяви енергийният министър в предаването "Лице в лице" по bTV.

Теменужка Петкова беше категорична, че при тази извънредна ситуация енергийната система ще издържи и гражданите трябва да бъдат спокойни.