Нормализира се обстановката в страната след вчерашния проливен дъжд, който засегна най-съществено Западна България. Само в София в ситуационния център на Столичната община бяха получени около 1500 сигнала.

"Шахтите от години наред се чистят превантивно, оглеждат се - ако не всеки ден, то през няколко дни. Възможно е да е имало запушена шахта, но проблемът не дойде от това, че канализацията не е поела. А за това, че за кратко време се изсипа много дъжд", заяви тази сутрин Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат. Разбира се, започва наново преглеждане на отводнителните шахти – 35 хиляди на брой. Със сигурност голяма част от тях са затлачени.

Само в БЛИЦ! Огромна мистерия изуми софиянци след потопа, удавил града (ВИДЕО)

След пороя в понеделник се наводниха улици, жилищни сгради и къщи. В столицата търговските центрове протекоха, а две спирки на метрото бяха застворени. В „Красно село” и „Младост” около 2000 абоната останаха без ток.

„В момента обстановката е нормална. Веднага след дъжда започнаха да се отстраняват щетите от авариите. Ще работим и днес цял ден, дотогава, докато има необходимост.

Работи се и на много места, където още не са отстранени щетите – това са „Лъвов мост”, все още не е отворен северният тунел под моста, тунелът на бул. „България” преди Околовръстното към ул. „Пирин” – също трябва да внимават шофьорите, тъй като има наноси. Това са само два от примерите”, обяви шефът на Инспектората.

„Възможно е да има и свлачища и в крайградските райони. Ще се работи през целия ден, за да посрещнем евентуално, ако се появи второ такова наводнение”, обясни Георгиева.

Ексклузивно в БЛИЦ! Ужас на Околовръстното шосе в София, коли потъват... (СНИМКИ)

Както стана ясно вчера по време на бурята на тел. 112 са били получени 1500 сигнала, но през нощта обстановката значително се е успокоила.
Вижте още новини от България!

„Транспортът към настоящия момент, включително и метрото, вървят безпроблемно. Фирмите по почистването започнаха около 6:00 часа, защото на много места има свлечени наноси и това трябва да се отстранява днес. Захранването бе възстановено малко след спирането на дъжда. Възможно е някъде да не работи осветление, но всички тези проблеми ще бъдат предавани по компетентност”, допълни Веска Георгиева.

Тя помоли гражданите, когато забележат проблем, да го подават сигнали и да правят това на тел. 02 987 5555.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ