Големият въпрос на местните избори е не кой ще бъде победител, а дали ще има голям губещ. Това каза директорът на социологическа агенция „Медиана“ Кольо Колев, предава "Фокус".

Той прогнозира, че е напълно възможно ГЕРБ да претърпи голяма загуба по ред причини - износването във властта и скандалите след всяко управление. От това ще зависи и политическата стабилност, и политическото бъдеще на ГЕРБ – дали ще има предсрочни избори или не.

Колев допълни, че балотажът в столицата е сигурен, стига, по думите му, някой да не стъпи накриво.

„Примерно г-жа Манолова да отблъсне по-широката периферия с погрешна риторика и послания, тъй като тя има потенциал да привлече не само лявото, но и голяма част от центристки настроените и десните именно под лозунга за анти-ГЕРБ гласуване.

При Фандъкова проблемът е ако не успее да разшири своята периферия и разчита само на избирателите на ГЕРБ – при това положение категорично ще загуби, а е възможно да загуби дори още на първи тур“, обясни социологът.

Кольо Колев обърна внимание и на факта, че на европейските избори разликата между ГЕРБ и БСП в столицата е била 13 000 гласа, като допълни, че независимо от временното стабилизиране на управляващата партия след евровота, след местните избори ще има разместване политическите пластове.