Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция в Брюксел, че Европейският съюз ще предостави на България и Гърция цялата необходима помощ за борба с миграционната криза на границата с Турция, тъй като това е общоевропейски проблем, предаде БТА.

„Наш приоритет е да предоставим на България и Гърция цялата необходима помощ в отговор на ситуацията на място, доколкото предизвикателството, с което се сблъсква Гърция сега, е проблем за целия ЕС“, каза Урсула фон дер Лайен.

Председателката на ЕК изрази съчувствие към Турция във връзка с конфликта в Сирия, но посочи, че е недопустимо Анкара да пуска бежанците и мигрантите от нейна територия в Европа.

Признавам, че Турция е в трудно положение във връзка с бежанците и мигрантите. Но това, което виждаме сега, не може да бъде отговор или решение, заяви на пресконференцията Урсула фон дер Лайен.

Тя напомни, че между Анкара и Брюксел има „действащо споразумение“, което трябва да бъде основа за диалог.

Цялото ръководство на ЕС – председателите на Европейската комисия, на Европейския съвет и на Европейския парламент, ще посети утре гръцко-турската граница, а българският премиер Бойко Борисов ще се срещне по-късно днес в Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва Ройтерс.

Страните от ЕС се мъчат да постигнат обща позиция спрямо Турция, която обяви, че повече няма да спазва споразумението за миграцията от 2016 г., след като новата ескалация на конфликта в Сирия изпраща нови бежански вълни на турска територия.