Само 25% от сиренето продавано по магазините в страната съответства на стандарта. Това заяви в ефира на bTV председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България и собственик на мандра Димитър Зоров.

По думите му, останалите продукти са с високо съдържание на вода, достигащо 80%.

Експерти от БАБХ разкриха с каква гадост тъпчат сиренето, което ежедневно ядем

Според него най-лошото е, че подобно сирене достига и до храненето на децата.

Д-р Сергей Иванов, управител на Център по биология на храните предложи млечните продукти с високо съдържание на вода да бъдат приравнени към имитиращите.

Петно от години се слага на и от него страдат хората които имат някакъв морал и произвеждат млечни продукти. Но те много стремглаво намаляват, защото не могат да оцелеят от натиска на търговските вериги за ниските цени. Системата на контрол в ЕС е изключително занижена, коментира още Зоров.

При последната проверка цената на продуктите беше между 5 и 7 лева. 4 не отговарят на изискванията, има още една марка със 70% водно съдържание. Потребителят много по-евтино и полезно е да купува извара вече. Иначе вътре има ензим, който задържа вода и продуктът не може да се усвоява. 

Ядем продукти сглобени от забранени технологични добавки, обезмаслено сухо мляко с повишен риск за развитие на патогенни микроорганими и с канцерогенни продукти. Не се умира веднага, но може да е опасно за здравето.

Преди години основните ментета бяха с палмова мазнина, сега е завишено съдържанието на вода, което е нов тип измама, допълни д-р Сергей Иванов от Асоциация на потребителите.