"Арестуваните шефове в ГДБОП се уговаряха с мимики и жестове. Ролите им бяха ясно очертани - Панков е доброто ченге, а Ванков лошото", това заяви директорът на "Вътрешна сигурност" Стефан Банков в интервю за в. "Телеграф".


"Антимафиотите избираха места за разговори, така че да не можем да ги наблюдаваме, моралът им беше много занижен", каза още казва шефът на "Вътрешна сигурност".

"Служителите се опияниха от своята власт в кавички, проверяваме дейността на целия отдел "Наркотици". Недосегаеми в МВР няма и няма да има, операцията за министерството е революционна", категоричен бе Банков.

"Наркобосът Росен Стъкларя многократно им е давал подкупи, имали са материална облага и от Радо Ланеца", сподели още шефът на "Вътрешна сигурност".

Кой е Стефан Банков?
Завършил е ЮЗУ „Неофит Рилски“, специалности „Връзки с обществеността“ и „Право“. Има магистърска степен по „Философия“ от СУ „Св. Климент Охридски“.

Преподавател е във Военна академия „Г. С. Раковски" и в Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски".

В МВР постъпва през 2004 г. Работил е в 5-о РПУ и ГДБОП. От 2009 г. до  2019 г. е началник сектор в дирекция „Вътрешна сигурност“, след това зам.-директор. От миналата година е директор на „Вътрешна сигурност“.

Ето какво още каза той в интервюто за в. "Телеграф":

-         Старши комисар Банков, кога и как прихванахте, че двамата висши шефове в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков правят чадър над наркобанди и прибират подкупи, за да удрят конкуренцията?
-         Дирекция Вътрешна сигурност осъществява мониторинг над всички свои служители. Нещо повече, над ръководните кадри мониторинга е постоянен с оглед на това, че са най-податливи на корупционни практики, имайки предвид служебното положение, което заемат, информацията, която получават и контактите им с множество лица. По отношение на операцията за служителите от ГДБОП, министърът на вътрешните работи като ръководител на дирекцията ни е оправомощил да осъществяваме постоянен надзор и мониторинг над служителите, които имат контакт и работят с нашите чуждестранни партньори.

-         Специално тези, които държат връзките с чуждите партньори?
-         Да, тъй като доверието на държавата е на първо място и ролята на българските правоохранителни органи като част от изпълнителната власт, които изпълняват указанията на съдебната власт. В тази връзка служителите на ГДБОП представляват интерес още от близо две години, когато счетохме, че при една операция на Вътрешна сигурност с тяхно съдействие, действията ни бяха не точно осуетени, но получиха обрат. Този обрат не кореспондираше с правната логика и оперативно-издирвателната дейност. Това ни накара да осъществим постоянен мониторинг над въпросните служители. По отношение на самата операция по задържането им, мога да кажа, че преди това ги наблюдавахме няколко месеца.

-         Защо?
-         Имахме данни, че са съдействали на лица издирвани по друго досъдебно производство на Специализираната прокуратура, които се укриват от правосъдието и искаха да осуетят самото разследване.

-         За бандата на Радо Ланеца и Паяка говорите, нали?
-         Да.

-         Научихме, че по оперативни данни именно Панков и Ванков са взели по 50 000 лв., за да предупредят Ланеца и Паяка да избягат час преди операцията. Така ли е?
-         Имайте предвид, че разследването е в начален етап и компетентна да дава информация в тази връзка е Специализираната прокуратура. Сумите няма да ги коментирам, но действително има оперативни данни, че са получавали материална облага, за да ги предупредят.

-         В съда по време на гледане на мярката за неотклонение на шефовете от ГДБОП стана ясно, че човека, който им е дал подкупа от 5000 белязани лева, е наркобоса Росен Стъкларя. Той само веднъж ли е дал или е имало преди това поредица от рушвети?
-         Самото разследване няма да коментирам, но по време на съвместните ни оперативни мероприятия с въпросното лице имаме данни, че многократно са поисквани и давани пари.

-         Не е било еднократен акт?
-         Не, не е бил еднократен акт, а многократно действие.

-         Единственият цивилен от ОПГ-то се е представял за агент на ДЕА, имал е и фалшива карта. Каква е била ролята му?
-         Той е посредника. В добри отношения е с двамата служители и с оглед на това, че е цивилен, това го прави идеалния посредник.

-         Те са търсили човек, който да им е идеален?
-         Да, търсили са и са контактували с него дълъг период от време.

-         Цялото общество, включително главният прокурор Иван Гешев, министър Младен Маринов, вие, бяхте изключително скандализирани и от факта, че началниците от ГДБОП са провалили близо 10 операции. Вие лично какво мислите?
-         Това наистина е безпрецедентна операция в най-новата история на България, както каза главния прокурор Иван Гешев, а за МВР тя е направо революционна. Дирекция Вътрешна сигурност под ръководството на министъра има волята да се справи с такива служители. А въпросните двама са осуетили множество такива наказателни производства и оперативни разработки. Интересното тук е, че това са дългогодишни служители, с много богат опит. Те са методисти в направлението, те ръководят служителите, оказват им методическо съдействие в борбата срещу наркотрафика и разпространението, контактуват с нашите международни партньори. Това им качество създава едно доверие в тях, считам, че се опияниха от тази власт в кавички и се почувстваха недосегаеми, но вътрешния министър има воля да отстранява всички служители, за които имаме обективни данни и доказателства, че осъществяват неправомерни действия. Недосегаеми в МВР няма и няма да има.

-         Коя беше най-важната, най-голямата операция, която шефа на отдел „Наркотици“ и неговият подчинен са успели да осуетят?
-         Операцията с наркотиците от Студентски град  не бих коментирал. Тя е предмет на разследване. Но дирекция Вътрешна сигурност извършваше една операция с въпросните служители на територията на България срещу производство на марихуана. Там имахме проблеми в разследването. Имаме и още оперативни данни за множество операции, но, когато прокуратурата ги облече в доказателства, тогава ще може да се говори в конкретика.

-         Казахте, че са играели ролята на доброто и лошото ченге. Сменяли ли са се или са били заковани?
-         Не, не са се сменяли. Винаги ролите са били ясно очертани. Панков е добрият, а Ванков е лошият. Това е едно виртуално усещане у изнудваните лица затова, че единия е съпричастен към тях и проблемите им, а другото е, че подчинения му създава неприятности. Създаваше се усещане, че са в неразбирателство помежду си.

-         Техните колеги също ли са били подведени?
-         Те са демонстрирали, че не поддържат близки отношения, от които може да се предположи, че са във фактическо съдружие, ако можем така да го наречем.

-         Казахте още, че шефовете-антимафиоти са били нагли и арогантни. Кое на вас лично ви направи най-брутално впечатление?
-         И двамата имат малки деца, бъдещето на нацията. Те не се спираха пред нищо, за да получат парите. Нека хипотетично да предположим, че техните деца и семейства биха пострадали от това разпространение на наркотици, от наркоканалите от Турция за Европа, всичко това минаваше през тях. Моралът беше с много занижена стойност при тях. Това лично мен ме скандализира най-много. Когато един въпрос касае бъдещето на държавата, всички трябва да сме много внимателни.

-         По случая има и СРС-та. Когато ги слушахте, уловихте ли някакви пароли, кодови думи,  нещо по-скрито в начина им на комуникация?
-         Те комуникираха предимно,  да не кажа почти изцяло в интернет приложения от рода на „Телеграм“.

-         Каква е била ролята на жената в групата – разузнавача от ГДНП Василена Фикирлийска?
-         Тя е била касиера на групата. Присъствала е на някои от действията по получаване на подкупите. Никога обаче не е присъствала на исканията на въпросните рушвети. Затова е определена и като касиер-ковчежник.

-         Кое беше най-трудно при хващането на антимафиотите?
-         И двамата имат много богат опит – житейски и професионален. Имат правни познания, познават отлично оперативно-издирвателната дейност. Местата, на които се срещаха със свидетелите, бяха така подбрани, че да е затруднено наблюдаването им от каквото и да било естество. Това правеше нашата работа непосилна.

-         Например?
-         Не искам да казвам конкретно, но става дума за места, на които могат непознати да бъдат забелязани по-лесно. Подбираха местата и водеха разговорите завоалирано. Те имат традиции от години и мимиките и жестовете бяха достатъчни между двамата, за да се разбират. Знаете, когато хората се познават от години, понякога и един поглед е достатъчен.

-         В хода на разследването е станало ясно още, че въпросната полицайка е поддържала близки отношения с Панков. Това оказало ли е влияние върху нея, за да се замеси в схемите им, ако може така да се каже?
-         С оглед спазването на регламента и Закона за защита на личните данни не мога да обсъждам техния личен живот.

-         Шефът на отдел „Наркотрафик“ Цветан Панков беше задържан  под моста на Захарна фабрика с белязаните пари. Как реагира при ареста?
-         Реагира напълно неадекватно, което показа, че той се чувстваше недосегаем. Даде неразумно обяснение какво прави там, което още повече го издаде.

-         Панков е близо от 20 години в системата, Ванков от над 10 г. Как досега тези служители никой не ги е хванал?
-         Дирекцията разполага вече със знаещи, можещи, умеещи служители, които познават правото като нормативен акт, оперативно-издирвателната дейност и затова са тези резултати. Обществото би следвало да признае, че МВР разполага с добре подготвени, знаещи и мотивирани личности, които имат пред себе си ясна цел и кауза-противодействието на борбата с корупцията в МВР. При нас подбора е по-специален, служителите се гледат по по-друг начин. Тук се взимат най-добрите с най-висок морал.

-         Къде и как Панков и Ванков са крили парите и демонстрирали ли са висок стандарт на живот?
-         Не, не демонстрираха висок стандарт. Нали не очаквате парите да са в банкови депозити и сейфове? Прокуратурата извършва разследване, но парите са укривани в жилища и в извънбанкови институции.

-         Кеш ли са били или са инвестирани в имоти на чужди имена?
-         Има оперативни данни, че са закупувани имоти на трети лица, както и кеш.

-         Има ли подозрения, че шефовете от ГДБОП са покровителствали и канала от Колумбия през България за Западна Европа, при чието разбиване бяха открити лимони с кокаин?
-         Проверяват се оперативните данни. Както каза и главният прокурор – налице е предположение, което се проверява.

-         Защитата на Панков и Ванков твърди, че бандити са ги натопили, тъй като са им създали доста дела и главоболия?
-         Нали не очаквате, че университетски преподаватели, лекар или учител може да бъде изнудван от тях. Та те нямат допирни точки. Естествено е, че те като хора, които работят по противодействие на наркотиците, ще общуват с хора, които се занимават с това. Нелогично би било да изнудват университетски преподавател или учител за подкуп. Той няма да им го даде! В практиката самата защита би следвало да знае и да е добре запозната, че при подкупите интереса е взаимен – на даващия и приемащия. Не виждам да имат мотив да изнудват лекар например.

-          Ще разследвате ли колеги и подчинени на Панков и Ванков?
-         Проверява се цялостната дейност на отдел „Наркотици“. Ще има още неща, но е рано да се коментира каквото и да било.

-         Каква е стратегията на Вътрешна сигурност, г-н Банков?
-         Волята на министъра на вътрешните работи за противодействието на корупцията в МВР е изразена и обективизирана чрез дирекция Вътрешна сигурност, която извършва активна политика по противодействие на незаконна дейност и проверка на всички данни относно служители, за които има съмнение, предположение или сигнали, че са свързани с корупционни практики. Нетърпимостта към този вид прояви е резултат от политиката на правителството, която се реализира от МВР. Добрата практика на сътрудничество между министерството, респективно дирекцията и прокуратурата на Република България, води до тези добри резултати. Налице е воля не само от изпълнителната власт, но и от съдебната за един нов период в българската история, за изчистването на редиците на МВР, за връщане на доверието към служителите и издигане на имиджа на ведомството.

-         Днес (б.р. вчера) Емануил Йорданов - бивш вътрешен министър, а сега адвокат на единия от задържаните антимафиоти, заяви, че дирекция Вътрешна сигурност трябва да се закрие. Как ще го коментирате?
-         Правото на адвоката на обвиняеми лица, по които дирекция Вътрешна сигурност е извършвала оперативно-издирвателни мероприятия , да ги защитава е изконно. Същият има право да изгражда защитната версия на своите клиенти. Няма как да коментирам такова изказване. Но мога да кажа, че се гордея, че ръководя дирекция Вътрешна сигурност, която адвокат Йорданов би следвало да знае, че е подчинена на министъра на вътрешните работи именно, за да бъде избегнато каквото и да е давление или натиск върху дейността й.