След като септември дойде с много слънце и топло време, към 4-ти ще настъпи промяна в атмосферната циркулация. Така през втората половина от първото десетдневие времето ще е динамично, променливо, с чести валежи. Това коментира синоптикът Красимир Стоев от НИМХ, цитиран от „Монитор“.

На 5 септември през страната ще премине студен атмосферен фронт. Валежи ще има към 8-10 септември

„Не може да кажем все още дали тези валежи ще са интензивни, но като цяло първото десетдневие ще е с по-високи за месеца температури, въпреки че след 5-и ще се понижат малко“, коментира Стоев.

До 3 септември ще се радваме на слънчево и сравнително топло време.

На места дори преди обяд ще е горещо

Максималните температури ще са между 29-34 градуса. Следобед ще се развива купеста купесто-дъждовна облачност. Главно в западната половина от страната краткотрайно ще превали. В някои райони пък е възможно да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър.

Според Красимир Стоев средномесечните температури ще са около нормата. Най-ниските ще са между 3-8 градуса, а най-високите - 28-33 градуса. Месечната сума на валежите пък ще е около и над нормата.

През второто десетдневие на месеца времето отново ще е променливо и динамично. На 12-и, 15-и и 18 септември синоптиците очакват валежи. Към края на второто десетдневие ще има и по-ниски сутрешни температури, като ще паднат и първите слани по високите полета на Западна България. В третото десетдневие пък температурите ще са по-ниски от климатичните норми, повече валежи. Към 22, 23 септември ще има атмосферни смущения. Според Красимир Стоев прогнозата не сочи нещо необичайно за месеца.
 


 


Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.