Агент Сашо на ДС се курдиса за глас на новата партия на Агнешките главички. Бившият посланик в Москва Илиян Василев, които е с дебело досие и тъмно агентурно минало, се захвана да брани със зъби и нокти от прокуратурата неуспелия кандидат за президент Трайчо Трайков, пише в. "Телеграф".

Ексминистърът на икономиката, енергетиката и туризма е обвинен в умишлена безстопанственост. Щетата, която е нанесъл с действията си, е в размер на 20 829 200 лева, става ясно от съобщението на държавното обвинение. През 2011 г. Трайков е продал остатъчния пакет акции от „EVN България Електроразпределение” АД на занижени цени. В скандалната сделка е участвал и друг виден представител на „главичките“ - енергийният олигарх Иво Прокопиев чрез фирмата си „Булброкърс“.

В личния си блог агент Сашо нападна яростно прокуратурата. В статия с ироничното заглавие „Цацаров обвини Трайков - прокуратурата като безопасна игла“ бившият секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС (външнополитическото разузнаване на тоталитарния режим) се захвана да адвокатства на партията на „главичките“ „Да, България“, която народът сполучливо прекръсти на „Дай, България“.


Той не само си позволи да сипе хули по адрес на главния прокурор, но и го заплаши с протести. Според Василев седмица протести би била достатъчна за оставки, а беззъбите обвинения срещу Трайков са безопасна игла в съда.

Освен че се е прицелила във властта, формацията на „главичките“ е създадена като група за натиск срещу Темида. Поръчката явно е дадена на десебейския „ариец“ и късен русофоб Илиян Василев. Той се изживява като апологет на дясното и е продукт на драгалевския лаборант Иван Костов. Василев буквално легна на амбразурата, когато парламентът разсекрети доклада на „АликсПартнърс“ за грабежа в КТБ, защитавайки банкера беглец Цветан Василев, като гръмко обяви, че „нетната загуба в никакъв случай не е пет милиарда лева, както се внушава“.

Докладът всъщност доказа факта, че КТБ е действала като кредитна пирамида и че 4 млрд. лева от близо петмилиардната дупка в трезора са раздадени на свързани лица и кухи фирми-бушони. Така Цветан Василев е пълнил собствените си джобове с парите на вложителите. Нещо повече - и в този случай агент Сашо взе прокуратура взе на мушка. Опитът му беше твърде нагъл - да внуши на обществото, че реномираната международна разследваща компания повтаря тезите на държавното обвинение. Този номер обаче не мина.

Защитата на банкера беглец съвсем не е случайна. Той е спонсор на кръга на „главичките“, в който влизат гуруто Костов, новият партиен лидер Христо Иванов, Прокопиев и, разбира се, Илиян Василев. Всички те, начело с драгалевския идеен ментор, са от комунистическото котило, представящо се днес за „кресливо дясно“. Заради тях пенсионерите едвам кретат, а младите бягат от България.

Илиян Василев е от породата на онези отвратителни ченгета, които са приели сътрудничество на силна идеологическа основа. С други думи верни са на марксизма-ленинизма. Псевдонимът му неправилно е изписан в решението на Комисията по досиетата като „Сашо 11“ на Първо главно управление на Държавна сигурност, разкри политологът Антон Тодоров. Агент Сашо и сега е особено близък с великия „антикомунист“ и „борец“ срещу ченгетата Иван Костов. Затова през далечната 1997 г. оглавява Агенцията за чуждестранни инвестиции и остава на този пост до 2000 г., когато заминава посланик в Москва.
Този нагъл и двуличен агент на ДС днес е изключително деен. Компетентен е по всички въпроси, особено когато трябва да защити кръга на Агнешките главички или да нападне Русия и Путин, за да се хареса на Сорос и грантаджиите му в България.

Личното му дело, което се пази в архива на Комисията по досиетата разкрива, че той е бил свръхактивен и много амбициозен агент още през 80-те години на миналия век.

Илиян Драганов Василев е роден на 7.7.1956 г. в гр. София. Произхожда от семейство на служещи. Баща му е инженер, член на БКП от 1947 г. Бил е на задгранична работа дълги години като ръководител строежи в Сирия и Либия. Награждаван е с правителствени награди. Майка му е работила като икономист в Министерството на строежите. Илиян Василев е активен член на ДКМС от 1970 г. и още в гимназията е взел активно участие в комсомолския живот, поради което е бил избиран за член на Дружественото бюро на ДКМС.

След време ще стане и член на казионното БЗНС – нещо, което е съгласувал с ПГУ-ДС, както пише в личното му дело неговият вербовчик ст. лейтенант Христо Христов. Агент Сашо завършва 114-а гимназия с преподаване на английски език. Отбива военната си служба в НШЗО и в поделение в град Харманли. От 1976 г. е студент във ВИИ „Карл Маркс“, специалност „Международни отношения“. Там студентите са приемани само след разрешение на Софийския градски комитет на БКП. В института продължава неговата активна комсомолска дейност.

Избиран е за член на Дружествения комитет на ДКМС, където е отговарял за учебно-възпитателната работа на комсомолците. Василев привлича вниманието на офицерите от ДС още като студент през 1978 г., за което свидетелства запазена справка на Държавна сигурност. От 1981 г. той вече е на работа в отдел „Международни връзки“ на Постоянното присъствие на БЗНС, направление „Най-развити капиталистически страни“. Справка на ДС от 1985 г. сочи, че великият „русофоб“ Илиан Василев е имал контакти и с РУ-ГЩ:

„МВР Строго секретно!
Соф. градско у-ние До
Рег. № 12976, екз. № 2 Началник щаба на
13.08.1985 г. Управление 03 ДС
1080 – София
Молим да изготвите справка за лицето Илиян Драганов Василев, роден на 07.07.1956 г. в София, имащ архивни материали в РУ-ГЩ.
София, 09.08.85 год. Зам.началник у-ние ДС СГУ МВР
Полковник: /п/
/Н. Маринов/“