В началото на август служебните министри на вътрешните работи и на културата Бойко Рашков и Велислав Минеков показаха на медиите върнати от Великобритания и изнесени от България антични предмети - златни и сребърни монети, пръстени и др. Двамата анонсираха и създаването на специални полицейски сили, които ще се грижат за опазване на културното наследство.

По същото време - дъщерята на МВР-министъра - Илиана Рашкова, която е наказателен съдия в Софийския районен съд, приключва 3-годишната си работа по изписването на мотивите по наказателно дело срещу собствениците на пиратски сайт №1 у нас - „Замунда“, пише "Труд". 

Разследването срещу собственика на сайта Мартин Павлов и системния администратор Димитър Цанков започва още преди 15 години и се води от отдел „Компютърни престъпления“ при ГДБОП.

През 2010 г. двамата са предадени на съд, като по този повод тогавашният директор на отдела Явор Колев коментира пред медиите: „Вече се вижда, че всички институции, не само МВР, осъзнават своята функция по борбата с пиратството и предприемат действия срещу него.“

11 години по-късно делото е приключило едва на първа инстанция, като реално мотивите на съдия Рашкова са около три страници. Останалото са имена на филмови заглавия, които потребителите са можели да свалят от „Замунда“ напълно безплатно, т. е. в нарушение на авторските права.

Според съдия Рашкова, обаче, Павлов и Цанков са невинни, защото нямало умисъл в действията им. „От събраните по делото доказателства не може да се направи категоричен извод, че подсъдимият Павлов е извършил някакви действия или е давал съгласие за възпроизвеждане и разпространяване на чужди обекти на авторско право, без разрешение на притежателите на авторските права и тези действия да са били съзнателно насочени против законните интереси на носителите на авторските и сродните на тях права“, заключава съдия Рашкова.

Тя приема, че сайтът „Замунда“ е бил само платформа за споделяне на информация между потребителите. В мотивите си Рашкова отбелязва, че системният администратор би могъл да носи отговорност, но тъй като се доказало, че „Замунда“ бил само платформа за споделяне, то „не може да се направи категоричен извод, че подсъдимият Цанков е знаел или е бил в състояние да провери характеристиката на всяко едно от разпространените заглавия“.

Това е реалният резултат от 15-годишната работа по борба с пиратството у нас, ангажирал усилията на две министерства и куп още институции. Дори и да се стигне до обжалване на оправдателната присъда, то делото едва ли ще приключи до изтичане на давностния срок, за което забавеното с три години изписване на мотивите от съдийката определено ще допринесе. (Оправдателната присъда е постановена през м. декември 2018 г., а мотивите са изписани през м. август 2021 г.)

Парадоксът е в това, че от няколко месеца лично служебният вътрешен министър Бойко Рашков със силно назидателен тон, било в интервюта и пресконференции, или дори от трибуната на Народното събрание, чете имена на съдии и прокурори, чиито действия според него са грешни или преднамерени.

Как ли би постъпил в настоящия момент? Всъщност като министър Бойко Рашков би трябвало да е научил, че дело, започнало по разработка на ГДБОП от 2006 г. е приключило с оправдаването на уличените в престъпна дейност лица. Или може би, служебният МВР-министър ще се съгласи, че действията на ГДБОП в борба с пиратството, през годините активно подкрепяни от американските служби и посолството на САЩ у нас, са били неправилни. Защото поне, ако съди по мотивите на съдия Рашкова, то тя напълно кредитира защитната теза на „Замунда“ за сметка на обвинителната теза, базираща се на разследването на антимафиотите.

Не е ясно и как оправдателната присъда би могла да се отрази на действията на Финансовото министерство на САЩ, което през годините ту изключва, ту връща отново България в т. нар. „Списък 301“, както е известен „черният списък“ на страните по света, които толерират интернет пиратството и нарушаването на авторските права.

Тук е ролята и на Министерство на културата, в което има цяла Дирекция „Авторски право и сродни права“. Със сигурност в друга ситуация служебният министър Минеков би се възползвал от съдебния акт за малко ПР, при който да изрази възмущението си от решението, ощетяващо творците от цял свят.

Може щатските власти, доколкото те са най-ревностните защитници на авторските права, с оглед на това, че най-големите платформи за разпространение на платено съдържание онлайн са американски, да са силно смутени от съдебното решение на Софийския районен съд. Но точно на обратната страна ще са всички потребители на торент-сайтовете, които и занапред ще продължат да си теглят напълно безплатно всички най-актуални филмови заглавия и най-новите игри.