Пътен полицай прояви грубо отношение към гражданин. До инцидента се стига след молба за издаване на шофьорска книжка, предава bTV.


Снимка: btvnovinite.bg

Преди няколко месеца Симеон Бойков се връща у нас от Канада, където е професионален шофьор. През август изкарва българска книжка с „C” категория. ДАИ го допуска до изпит за категория „C+Е”, необходима за управление на тир. 
 

„Беше ми уважен стажът от Северна Америка. След успешното полагане на изпитите, отидох да си изкарам пластиката в КАТ”, посочи Бойков.

 


Снимка: btvnovinite.bg

Според закона, категория „C+Е” се придобива, само когато водачът има стаж не по-малко от година като водач в категория „C”. Бойков твърди, че отговаря на изискването, доказвайки стажа си зад волана в Канада. 

Причината за отказа на Пътната полиция е дупка в законодателството, обяснява адвокат.  „Tези документи, които той е подготвил за пред България не означават абсолютно нищо. Вече при издаване на българската книжка, в закона няма допълнителни изисквания какви документи трябва да се представят”, заяви Атанас Константинов.


Снимка: btvnovinite.bg

Бойков заяви, че е разочарован, защото от МВР дори не му дали писмен документ с мотиви за отказа. Следва скандал. Тече вътрешна проверка в СДВР по сигнала за грубо отношение на униформен. А Пътната полиция е спазила закона, отказвайки книжка.


Снимка: btvnovinite.bg 

„Канадските шофьорски книжки не са по Виенската конвенция, тоест те не се признават на територията на България”, заяви Белла Тасева, „Пътна полиция"-СДВР.


Снимка: btvnovinite.bg 

МВР предостави писмо, с което ден преди скандала в КАТ, уведомяват ДАИ, че изпитът за книжката на Бойков е в разрез със закона. От транспортното министерство съобщиха, че проверката по казуса е в ход.