Специализираната прокуратура публикува част от доказателствата по досъдебното производство за водната криза в Перник и за подвеждането под отговорност на досегашния екоминистър Нено Димов.

От разпита на досегашния шеф на ВиК Иван Витанов става ясно, че той не получава отговор на писмата си от октомври 2019, в които предупреждава кмета на община Перник, областния управител и общинския съвет за намаляването на нивото на язовир "Студена" до 8 млн. куб. м. Нещо повече - Витанов свидетелства, че те са се издразнили на неговото предложение и категорично са отказали да въведат режим, пише Дарик .

 

пресцентър, Прокуратура

 

"От нито едно от трите места не получих отговор може би седмица след изпращенето на писмото бях извикан в областната админситрация при г-жа Ирена Соколова на неофициална среща, на която присъства и Владислав Илиев - заместник кмет на община Перник и служителите на ВиК-Асоциациата на област Перник.

На този разговор те изразиха учудване и недоволство от тези писма, попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва и изразиха несъгласие относно предложения в писмото режим на захранваните от язовир "Студена" населени места", казва пред разследващите шефът на ВиК.

Той припомня хронологично как нивото на язовира е продължило да спада и вече след изборите новият кмет Станислав Владимиров обявява, искания месеци преди това, воден режим. В показанията си Иван Витанов цитира и писмо от министър Нено Димов септември 2019 г., в което Димов казва, че няма проблеми с нивото на водата в язовир "Студена", водата е достатъчно и не се налага режим.

Пак от показанията на Витанов пред разследващите се разбира, че водата за промишлени нужди към "Топлофикация-Перник" АД  'Стомана индъстри" АД е била спряна непосредствено преди режима и към момента те получават вода само за питейни и битови нужди.

Протоколът от разпита на Иван Витанов може да видите тук.

"Категорично от събраните до момента доказателства се установява, че в случай, че министърът на околната среда и водите беше положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“ и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди.

Предвид изложеното и след разрешение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от НПК, представяме част от доказателствения материал по досъдебното производство, доколкото същите са публични предвид това, че са били обсъждани в открито съдебно заседание на 12 януари 2020 г. на Специализиран наказателен съд", съобщиха от Прокуратурата.

Според държавното обвинение категорично българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако не става въпрос за държавна или друга защитена от закона тайна.

Вижте разрешителните за водовземане на "Топлофикация-Перник" АД  'Стомана индъстри" АД.

 

пресцентър, Прокуратура

 

 

пресцентър, Прокуратура

 

 

пресцентър, Прокуратура

 

От факсимилетата личи, че завод 'Стомана" е трябвало да ползва 6 млн. куб м годишно.

Прокуратурата публикува справка, която показва състоянието на язовир "Студена" от 31 юли 2019 година до 18 ноември 2019 година.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ